Marian K. v roku 2012 podľa brata povedal, že keby „dali dole“ novinára, bol by pokoj
18 | 05 | 2020 I SITA

„Jedného novinára treba ‚dať dole‘, potom ešte jedného a bude pokoj,“ povedal podľa svojho brata obžalovaný Marian K. v roku 2012.


Ako sa ďalej uvádza vo výpovedi z prípravného konania Ivana Kočnera, ktorú dnes prečítali pred Špecializovaným trestným súdom v Pezinku v kauze vraždy Jána Kuciaka, tento výrok odznel na rodinnej oslave na počesť rodičov obžalovaného v novembri 2012.

Obžalovaný ho v diskusii povedal svojmu bratovi, on však podľa vlastných slov odpovedal, že takto sa veci riešiť nedajú a ďalej sa o tom nebavili. Ivan Kočner na dnešnom pojednávaní v kauze vraždy investigatívneho novinára odmietol vypovedať, čítala sa preto jeho výpoveď z prípravného konania.

Vo výpovedi, ktorú urobil svedok v máji 2019, povedal, že naposledy sa s Marianom K. videli v roku 2013 a aj predtým sa stretávali sporadicky a príležitosti na stretnutia nevyhľadávali, keďže mali rôzne spôsoby života. „Čo sa týka jeho údajnej trestnej činnosti, ja nemám o tom vedomosť a ani sa nezaujímam,“ povedal Ivan Kočner.

V procese vraždy L. Basternáka vypovedala veštkyňa, chodila k nej i Alena Zs.
Výpoveďou veštkyne Rózsiky H. a manželky zavraždeného exprimátora Hurbanova Lászlóa Basternáka v roku 2010 Ildikó, pokračovalo vo štvrtok na Špecializovanom trestnom súde, pracovisko Banská Bystrica, hlavné pojednávanie, v ktorom obžalobe z... Čítať ďalej
14 | 05 | 2020 | TASR


Spomenul tiež, že keď v roku 2012 dostal výpoveď z Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS), brat sa ho opýtal, či tam chce ostať. „Ak tam chceš ostať, tak zavolám Robovi Ficovi (Smer-SD), ale budeš musieť poslúchať,“ povedal podľa Ivana vtedy Marian K. On však jeho ponuku odmietol. V inom rozhovore mu vraj brat spomínal kauzu Gorila.

„Keby som otvoril archív, mnohí by sa čudovali,“ citoval svedok svojho brata. Následne vraj Marianovi navrhol, aby založili investigatívnu televíziu, ktorá by sa tomuto venovala. „Dlho by sme neprežili,“ odpovedal mu brat.

Pred súdom tiež obhajoba čítala rozhovor Ivana Kočnera pre Denník N. Účelom podľa obžalovaného Mariana K. však bolo poukázať na to, že jeho brat je ako svedok nedôveryhodný. „Hovorí veci, ktoré sa nikdy nestali,“ povedal. Pokiaľ ide o výrok o „daní novinára dole“, je podľa Mariana K. zaujímavé, že jeho brat použil tú istú vetu, ako vo výpovedi povedal Peter Tóth.

„Svedok je ovplyvňovaný médiami,“ povedal na margo svojho brata s tým, že z niekým, s kým sa dlho nebavil, by sa nerozprával o takejto záležitosti. Marian K. tiež spochybnil viaceré tvrdenia svojho brata o ich spoločnom detstve.

Matovič musel Kičurovi podpísať zvýšenie platu, štát mu doplatí stovky eur
Hoci sa Kajetán Kičura, exšéf Štátnych hmotných rezerv, aktuálne nachádza vo väzbe, štát mu vďaka valorizácii platov musí doplatiť stovky eur. Zvýšenie platu mu podpísal premiér Igor Matovič. Čítať ďalej
18 | 05 | 2020 | Jaroslav Fabok


Obžalovanými v kauze vraždy Jána Kuciaka, Martiny Kušnírovej a v prípade ďalších skutkov sú podnikateľ Marian K., jeho známa Alena Zs. a bývalý policajt Tomáš Sz. Na samostatné konanie bol v prípade vraždy novinára vyčlenený bývalý vojak Miroslav M., ktorý sa priznal, že zastrelil Kuciaka, jeho snúbenicu a v roku 2016 podnikateľa Petra Molnára.

Tento obžalovaný bol 6. apríla 2020 neprávoplatne odsúdený na 23 rokov väzenia. Účasť na vražde priznal aj Zoltán Andruskó. Po dohode o vine a treste mu súd uložil trest 15 rokov väzenia. Andruskó od svojho zadržania na jeseň 2018 spolupracoval v kauze vraždy Kuciaka s vyšetrovateľmi.

Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú zastrelili 21. februára 2018 v ich dome v obci Veľká Mača v okrese Galanta. Kuciak bol investigatívnym novinárom portálu Aktuality.sk a okrem iného sa zaoberal kauzami podnikateľa Mariana K.

Vallo chce vyplatiť Kmotríka a kontrolovať vodárne
Získaním akcií Infra Services do stopercentného vlastníctva Bratislavskej vodárenskej spoločnosti podľa magistrátu skončí éra, keď financie z mestských podnikov končili v rukách súkromných investorov. Čítať ďalej
18 | 05 | 2020 | TASR