Americká snemovňa schválila balík pomoci vo výške 3 bilióny dolárov
16 | 05 | 2020 I Imrich Kovačič / TASR

Demokrati v americkej Snemovni reprezentantov v piatok schválili len tesnou väčšinou nový balík pomoci na zotavenie ekonomiky, zasiahnutej pandémiou koronavírusu, vo výške tri bilióny dolárov - aj napriek odporu republikánov.


Osud tohto návrhu legislatívy s názvom Zákon hrdinov je však v Senáte neistý, napísala v sobotu tlačová agentúra AFP.

Ide o vôbec najväčší balík na záchranu ekonomiky USA. Zrejme však narazí na "protivietor" v Bielom dome a Senáte, ktorý ovládajú republikáni. Tí označili pomoc za nehorázne prehnanú.

Za Zákon hrdinov hlasovali zákonodarcovia väčšinou podľa straníckej príslušnosti. Z balíka pomoci má ísť jeden bilión dolárov štátnym vládam a miestnym samosprávam, ďalšia časť sumy je určená miliónom amerických rodín ťažko zasiahnutých pandémiou, financie dostanú aj nemocnice a zdravotníci, značná časť pôjde nezamestnaným a na potravinovú pomoc, ale tiež na testovanie na koronavírus.

Takmer všetci republikáni sa postavili proti návrhu zákona. Mnohí ho označili za prehnane liberálny zoznam želaní, kde si demokrati presadili vlastné priority, napríklad financovanie hlasovania poštou.

George Soros: „Toto je kríza môjho života“
George Soros vysvetľuje, ako pandémia zničila starý status quo a priniesla zatiaľ neznáme dôsledky budúcnosti kapitalizmu. Čítať ďalej
15 | 05 | 2020 | Mário Martinka