AKTUALIZOVANÉ: Výnimku z povinnej karantény dostali ďalšie skupiny obyvateľov
15 | 05 | 2020 I Peter Haluza, SITA, TASR

Nové opatrenie Úradu verejného zdravotníctva SR o výnimkách pre pendlerov a študentov vstúpi do účinnosti v pondelok 18. mája o 7.00 h.


Výnimky z povinnej karantény sa rozšíria o ďalšie skupiny obyvateľov. Dostanú ich napríklad ľudia pracujúci na území Českej republiky a Rakúska vo vybraných oblastiach, osoby žijúce v domácnosti s pendlermi, ale aj študenti, ktorí sa zúčastnia na tréningu v Českej republike, Rakúsku, Maďarsku alebo Poľsku.

Opatrenie Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR vstúpi do účinnosti v pondelok 18. mája o 7.00 h. TASR o tom informovala hovorkyňa úradu SR Daša Račková.

Aktualizácia 15.5. o 17.42. hod.:

Do karantény nebudú musieť ísť osoby pracujúce v oblasti zdravotníctva, opatrovateľstva, vedecko-výskumní pracovníci, pedagogickí zamestnanci alebo sezónni pracovníci v poľnohospodárskom či potravinárskom odvetví. Uvedené osoby však musia mať potvrdenie od zamestnávateľa o výkone práce. Rovnako sú povinné pri vstupe na územie SR odovzdať výsledok negatívneho testu na ochorenie Covid-19 nie starší ako 96 hodín.

Do povinnej karantény nebudú musieť ísť ani osoby žijúce s takzvanými pendlermi, ktoré bývajú v prihraničných oblastiach a prekračujú hranicu v ich sprievode či občania žijúci v prihraničných oblastiach a osoby žijúce s nimi v jednej domácnosti. Izolácia sa nebude týkať tiež osôb, ktoré poskytujú neodkladnú starostlivosti o blízkych rodinných príslušníkov na území susedného štátu, ktorí nie sú schopní sa sami o seba postarať.

„Osoba, ktorá takto prekračuje hranicu SR je povinná preukázať sa potvrdením o neodkladnej starostlivosti od lekára blízkeho rodinného príslušníka a čestným prehlásením o rodinnom vzťahu. Tieto dokumenty musia byť preložené do slovenského jazyka, okrem dokumentov predložených v českom jazyku,“ informoval ÚVZ.

Ak bude pobyt v týchto krajinách dlhší ako 24 hodín, musí osoba pri vstupe na Slovensko odovzdať negatívny test na ochorenie Covid-19. Opatrenie platí aj v opačnom prípade, a to pre osoby, ktoré majú pobyt v susedných krajinách a prichádzajú na Slovensko starať sa o blízkeho.

Matovič: Rúška na voľnom priestranstve možno čoskoro nebudú povinné
Ambíciou je, aby sa štátne hranice mohli otvoriť čím skôr. Musí to byť však v súlade so zdravým rozumom a s medicínskou stránkou veci. Po štvrtkovom rokovaní vlády to poznamenal premiér Igor Matovič (OĽaNO). Čítať ďalej
14 | 05 | 2020 | TASR