Učitelia sa tešia na návrat do škôl, rozhodne sa v pondelok
15 | 05 | 2020 I TASR

Minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling (SaS) počas piatkovej návštevy základných a stredných škôl v piatok v Košiciach pokračoval v diskusiách o potenciálnom otváraní škôl v rámci uvoľňovania opatrení proti šíreniu nového koronavírusu. Potvrdil, že rozhodnutie v tomto smere by malo padnúť v pondelok 18. mája.


Do škôl by sa mali vrátiť najprv deti v materských školách (MŠ) a žiaci prvého stupňa základných škôl spolu s piatakmi. "Musím povedať, že bolo aj nadšenie z tej druhej strany, čiže učitelia sa veľmi tešia, že pôjdu už do škôl, ja to podporujem a verím, že spoločne to zvládneme," uviedol minister pre novinárov.

Aké bude pondelkové rozhodnutie, však minister nechcel predpovedať. "Naozaj až po stretnutí s epidemiológmi budeme vedieť nejaký dátum, od ktorého sa to bude odvíjať," povedal. Zopakoval, že od rozhodnutia je potrebný týždeň až dva na prípravu otvorenia škôl.

"Všetky metodické a iné pokyny sa u nás už spracúvajú, ale potrebujeme ich následne potom posunúť zriaďovateľom, aby aj oni na základe tých pokynov mohli zvážiť, či pôjdu do otvorenia škôl a za akých podmienok," dodal Gröhling. Školy a školské zariadenia sú z dôvodu šírenia nového koronavírusu zatvorené od marca. Počas mimoriadneho prerušenia vyučovania v školách sa vzdelávanie realizuje dištančnou formou.

Exsiskár P. Tóth nemá zaručenú bezstrestnosť
Peter Tóth na súde konštatoval, že nemá najmenšie pochybnosti o tom, že Marian K. a Alena Zs. zosnovali vraždu novinára. Čítať ďalej
15 | 05 | 2020 | TASR


Košický primátor Jaroslav Polaček ocenil prístup a komunikáciu ministerstva školstva s mestom ako zriaďovateľom. Uviedol, že podľa interného prieskumu magistrátu dve tretiny rodičov sú pripravené na to, aby deti opäť pustili do škôl.

Predseda Košického samosprávneho kraja (KSK) Rastislav Trnka označil za múdre otvárať školy len čiastočne. Ocenil tiež ponechanie vzdelávania na diaľku pri stredoškolákoch, dištančná forma sa podľa neho na stredných školách v kraji úspešne odskúšala.

Gröhling zavítal na košické základné školy Bernolákova a Hroncova, na Gymnázium Park mládeže a Strednú priemyselnú školu (SPŠ) elektrotechnickú. V programe mal aj stretnutia s rektormi Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) a Technickej univerzity v Košiciach (TUKE).

Nový šéf PPA pracoval pre firmu, ktorá s agentúrou uzatvárala miliónové zmluvy
Na čelo Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA) sa po úplatkárskej kauze predošlého vedenia postavil Tibor Guniš. Ten v minulosti zastával vysokú pozíciu vo firme Axasoft, ktorá s agentúrou uzatvárala zmluvy za milióny eur. Čítať ďalej
15 | 05 | 2020 | Jaroslav Fabok