Päť indických a pakistanských spoločností bude vyrábať remdesivir
15 | 05 | 2020 I SITA

Americká farmaceutická spoločnosť Gilead Sciences podpísala dohodu s piatimi výrobcami liekov v Indii a Pakistane o výrobe antivirotika remdesivir používaného pri liečbe ochorenia COVID-19.


Výroba lieku v južnej Ázii má pomôcť rozšíriť jeho zásoby určené pre 127 krajín, informuje spravodajský portál BBC. Na základe licenčnej dohody majú spoločnosti Cipla Limited, Ferozsons Laboratories, Hetero Labs, Jubilant Lifesciences a Mylan "právo na technologický transfer výrobného procesu remdesiviru od Gileadu, aby im to umožnilo rýchlo zvýšiť výrobu", uvádza Gilead vo vyhlásení.

Licencie sú bezplatné až dovtedy, kým Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) nevyhlási koniec ohrozenia verejného zdravia v dôsledku COVID-19 alebo ak niektorý iný farmaceutický výrobok alebo vakcínu neschvália na liečbu či prevenciu ochorenia.

Experimentálny liek remdesivir, pôvodne vyvinutý na liečbu eboly, napáda enzým, ktorý vírusy potrebujú na množenie sa v tele. Počas klinických testov v nemocniciach po celom svete sa preukázalo, že liek dokáže vírus blokovať a skrátiť trvanie symptómov z 15 dní na 11.

Podľa BBC však okolo jeho účinnosti ešte panuje mnoho otázok, napríklad, ako vplýva na úmrtnosť pacientov alebo či pomáha ľuďom vyhnúť sa liečbe na jednotke intenzívnej starostlivosti.

USA schválili liek remdesivir pre pacientov s koronavírusom, oznámil Trump
Štúdia ukázala, že antivírusový liek remdesivir skracuje u hospitalizovaných pacientov s ochorením COVID-19 čas vyliečenia o 31 percent, čiže v priemere približne o štyri dni. Americký Úrad pre potraviny a liečivá (FDA) však vo vyhlásení uviedol,... Čítať ďalej
02 | 05 | 2020 | TASR