Kolíková proti Matovičovi: Lipšic by nemal byť generálny prokurátor
15 | 05 | 2020 I Peter Haluza

Dôvod, prečo si napríklad OĽaNO na čele s Igorom Matovičom vztiahli možnosť kandidovania iných profesií aj na post generálneho prokurátora, nechcela ministerka spravodlivosti Mária Kolíková komentovať, je však podľa nej nesprávny.


„Myslím si, že generálnym prokurátorom by mal byť niekto z prokurátorov. Vzhľadom k tomu to nepovažujem za správnu voľbu.“ Na otázku serveru Aktuality.sk, či by bol Daniel Lipšic dobrým generálnym prokurátorom to odpovedala ministerka spravodlivosti Mária Kolíková.

Ako ďalej uviedla v rozhovore, širší okruh kandidátov, týkajúci sa voľby generálneho prokurátora, sa dotýka samotného procesu voľby, teda verejného vypočutia. Otváranie kandidatúry aj pre iné profesie, ako sa to píše v programovom vyhlásení vlády, sa podľa Kolíkovej dotýka napríklad súdnej rady. „Ani vo sne ma nenapadlo, že niekto by to mohol interpretovať inak,“ povedala ministerka.

Dôvod, prečo si napríklad OĽaNO na čele s Igorom Matovičom vztiahli možnosť kandidovania iných profesií aj na post generálneho prokurátora, nechcela komentovať s tým, že je to otázka na premiéra.

Voľbou Lipšica za generálneho prokurátora by Matovič legitimizoval Pentu
Lipšic s Matovičom budú spolu krásne mocensko-autoritárske duo. Čítať ďalej
05 | 05 | 2020 | Aneta Leitmanová


Ako Kolíková
Vláda špekuluje o spôsobe voľby generálneho prokurárora, Lipšic je v hre
Zmena spôsobu voľby generálneho prokurátora môže byť novelizovaná cez poslanecký návrh zákona. Čítať ďalej
14 | 05 | 2020 | TASR
vo štvrtok pre médiá ešte pred rokvaním vlády, v rámci koalície zatiaľ prebehla dohoda o spôsobe voľby generálneho prokurátora. „Jedna možnosť je tá, že to prebehne v zmysle programového vyhlásenia vlády aj bez toho, aby sa menil zákon,“ uviedla ministerka.

Druhý variant vidí v tom, že sa zákon meniť bude, avšak pri ňom nevidí zatiaľ možnosť na využitie skráteného legislatívneho konania. To by sa však dalo podľa ministerky vyriešiť aj tak, že bude zmena spôsobu voľby generálneho prokurátora novelizovaná cez poslanecký návrh zákona.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová minulý týždeň uviedla, že by mohla byť zmena zákona účelová, ak by bola robená iba pre advokáta Daniela Lipšica. Toho spomenuli ako možného kandidáta predseda vlády SR Igor Matovič (OĽaNO) aj minister hospodárstva Richard Sulík (SaS).

Z ostatných kandidátov sa spomínajú prokurátori Ján Šanta, Maroš Žilinka, Ján Hrivnák, Vasiľ Špirko alebo Jozef Čentéš. Súčasnému generálnemu prokurátorovi Jaromírovi Čižnárovi sa končí funkčné obdobie v júli.