Jednoduchá liečba vitamínmi môže pomôcť pri genetickom ochorení svalov
15 | 05 | 2020 I Marek Molnár

Vedci tvrdia, že prišli so zásadným prelomom vo využívaní jednoduchých vitamínov na oddialenie progresie genetického ochorenia svalov a to bez terapeutickej liečby, informuje portál RT.


Medzinárodný tím vedcov, ktorý vedie profesorka Anu Suomalainen-Wartiovaarová z Helsinskej univerzity, už roky pracuje na vývoji liečby mitochondriálnej myopatie, ale až teraz urobil významný pokrok. Tím zistil, že pri tomto ochorení pomáha vitamín B3, tiež známy ako niacín.

Mitochondrie premieňajú jedlo, ktoré jeme, na energiu, ktorú potrebujeme na prežitie, takže akékoľvek poruchy alebo mutácie v ich DNA môžu mať významné, degeneratívne a často fatálne následky. U pacientov s mitochondriálnou myopatiou sa často môžu vyskytnúť kognitívne poruchy, demencia, nevoľnosť, únava a časté mŕtvice, ako aj výrazná strata hmotnosti.

V starovekom meteorite vedci objavili nové stopy života
Tím vedcov skúma, ako mohla vyzerať slnečná sústava v najranejších fázach, odhaľujúc odpovede týkajúce sa tvorby aminokyselín vďaka analyzovaniu starovekej vesmírnej horniny, informuje portál RT. Čítať ďalej
14 | 05 | 2020 | Marek Molnár


Počas rokov štúdia na hlodavcoch s mitochondriálnou myopatiou vedci zistili, že určité vitamíny interagujú s NAD+ - druh molekulárnej „zmeny“, ktorá môže zmeniť metabolické režimy.

Zvýšením hladín NAD+ vedci oddialili progresiu ochorenia u pacientov s mitochondriálnou myopatiou, čím zlepšili zdravie pacientov a posunuli ich metabolizmus bližšie k normálnej funkcii, pričom im tiež poskytli viac energie. Tím teraz dúfa, že tento vitamín sa doplní do liečby pacientov tak, aby podporil ich zdravie a dlhovekosť.

"Naše výsledky sú dôkazom toho, že nedostatok NAD+ u ľudí existuje, pričom jeho zosilňovače môžu oddialiť progresiu mitochondriálnej svalovej choroby," uviedla Suomalainen-Wartiovaará. Štúdia je významným krokom vo vývoji cielenej liečby chorôb metabolizmu.

Kritizoval vládu na Facebooku a ráno ho už brala polícia
64-ročný muž bol vo svojom dome neďaleko maďarského mesta Szerencs zadržaný políciou potom, čo na Facebook pridal príspevok, v ktorom kritizoval maďarskú vládu, informuje portál InsightHungary. Čítať ďalej
14 | 05 | 2020 | Marek Molnár