Budeme môcť ísť toto leto na dovolenku?
15 | 05 | 2020 I Mário Martinka

Cestovný ruch je na letnú sezónu pripravený, avšak vírus sme stále neporazili. Bude vôbec možné vycestovať mimo krajinu ?


Keďže postupne dochádza k rušeniu karanténnych opatrení, po celom svete sa postupne otvárajú bary, reštaurácie, hotely a turistické atrakcie. Čašníci leštia poháre v plážových tavernách a cestovné kancelárie a letecké spoločnosti, ktoré dúfajú, že nás tam vezmú, ponúkajú priaznivé predpovede, píše ft.com

"Letné dovolenky ešte nie sú stratené," uviedla Fritz Joussen, výkonná riaditeľka Tui, najväčšej európskej cestovnej kancelárie v Európe. „Ľudia chcú cestovať - ​​Európa sa musí teraz postupne otvárať.“ Spoločnosť Ryanair oznámila, že v júli obnoví 40 percent svojich letov. „Je načase, aby Európa opäť lietala,“ uviedol generálny riaditeľ, Eddie Wilson.

Problém je v tom, že hoci je cestovný ruch pripravený, dychtivý a ochotný, nie je jasné, kedy vlády dajú cestovaniu zelenú. Bary a hotely na niektorých Kanárskych ostrovoch sú otvorené už od 4. mája, ale ak by sa turisti z Veľkej Británie pokúsili navštíviť ostrovy tento víkend, porušili by tým zákon ešte skôr, ako by sa dostali na letisko. Neboli by schopní získať ani cestovné poistenie a po príchode do Španielska by boli nútení vstúpiť na dva týždne do karantény.

Užívajte tieto vitamíny na zlepšenie imunitného systému
Určite ste počuli príbehy o citrusových plodoch, ktoré by mali pomôcť pri posilnení Vášho imunitného systému. Predtým, než začnete piť poháre čerstvej pomarančovej šťavy, môže byť rozumné zistiť, ktoré nápoje, jedlá a doplnky sa považujú za... Čítať ďalej
15 | 05 | 2020 | Mário Martinka


Aj keď sú vlády odhodlané otvoriť svoje dvere, prekážky stále pretrvávajú. Island, kde medzinárodný cestovný ruch predstavuje viac ako 40% zahraničných príjmov ( a kde malé množstvo obyvateľstva nedokáže zachrániť cestovný ruch ), tento týždeň oznámil, že najneskôr do 15. júna zmierni obmedzenia medzinárodného cestovania.

Od tohto dátumu sa turisti budú môcť vyhnúť karanténe vykonaním testu na prítomnosť Covid-19 pri príchode, pričom pravdepodobne budú tiež požiadaní, aby si stiahli aplikáciu na sledovanie ich pohybu. Krajina zaznamenala tento mesiac iba tri prípady vírusu (a iba 10 úmrtí od začiatku krízy). Atraktívnou perspektívou je možnosť vidieť ich vzrušujúcu krajinu bez davov ľudí. Umožnia však krajiny s potenciálnymi turistami týmto ľuďom odísť a cestovať?

Kľúčovými trhmi Islandu sú Spojené kráľovstvo a USA. Hoci podrobnosti ešte nie sú zverejnené, návštevníci Spojeného kráľovstva budú čoskoro čeliť 14-dňovej karanténe pri príchode domov, zatiaľ čo ešte nie je stanovený žiadny dátum, kedy by sa mohol zákaz letov do USA z Európy a z Ázie zrušiť. Na otázku, či by sa mal tento rok otvoriť medzinárodný cestovný ruch, minister financií USA, Steven Mnuchin, povedal, že je to v tomto bode „príliš ťažké povedať“ a že prioritou je otvorenie domácej ekonomiky.

Varovanie: Európu zasiahne smrtiaca druhá vlna pandémie už „túto zimu“
Európa by sa mala pripraviť na druhú smrteľnú vlnu koronavírusu, ktorá príde už túto zimu, varoval vedúci predstaviteľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO). Čítať ďalej
15 | 05 | 2020 | Mário Martinka


EÚ v stredu prišla s plánom na „reštartovanie“ európskeho cestovného ruchu. Navrhuje koordinovaný prístup, v ktorom členské štáty s podobnými epidemiologickými stavmi súčasne zrušia obmedzenia.

V iných častiach sveta pracujú krajiny s nízkou mierou infekcii aj na vytvorení takzvaných „karanténnych bublín“ alebo „chodieb“. Austrália a Nový Zéland sa dohodli na vytvorení „cestovnej bubliny, Trans-Tasman“,  zatiaľ čo Izrael, Grécko a Cyprus diskutovali o bezpečnej zóne cestovného ruchu vo východnom Stredomorí.

Cestovatelia medzi Spojeným kráľovstvom a Írskom nebudú podliehať karanténe a Spojené kráľovstvo a Francúzsko sa tiež dohodli na výnimke - čo podnietilo veľa pozitívnych reakcii pri príležitosti strávenia prázdnin v týchto krajinách. Eurotunel, ktorý prevádzkuje vlaky na prepravu automobilov cez tunel pod Lamanšským prielivom, zaznamenal tento týždeň prudký nárast v návštevnosti svojich webových stránok.

Určite však zostane jedna možnosť, ktorá bude pre toto leto pravdepodobne najspoľahlivejšia: dovolenka vo vašej domovskej krajine. Classic Cottages, firma, ktorá prenajíma 1100 nehnuteľností v južnom a západnom Anglicku, zaznamenala tento týždeň nárast rezervácií o 63 percent v porovnaní s minulým obdobím. Indie Campers, spoločnosť, ktorá prenajíma kempingy v 14 krajinách, tvrdí, že za posledných 10 dní došlo k nárastu počtu rezervácií, pričom tento mesiac zaznamenávajú o 73% viac rezervácií ako v máji 2019.

„Naučte sa žiť s koronavírusom, vakcína možno nebude“, varuje WHO
Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) varuje, že možno nikdy nebudeme mať vakcínu proti koronavírusu. WHO varuje, že svet sa musí naučiť žiť s touto smrteľnou chorobou. Čítať ďalej
13 | 05 | 2020 | Mário Martinka