Turecko obviňuje päť krajín z vytvorenia „aliancie zla“
14 | 05 | 2020 I Mário Martinka

Turecko obviňuje Grécko, Cyprus, Egypt, Francúzsko a Spojené arabské emiráty, že sa snažia o „spojenectvo zla“. Toto vyhlásenie prišlo po tom, čo tieto krajiny vydali spoločné vyhlásenie, v ktorom odsúdili politiku Ankary vo východnom Stredomorí a Líbyi.


Hovorca tureckého ministerstva zahraničných vecí, Hami Aksoy, vo vyhlásení uviedol, že týchto päť krajín chce „regionálny chaos a nestabilitu“ vo východnom Stredomorí a vymení líbyjskú „nádej na demokraciu za bezohľadnú agresiu diktátorov“, píše abcnews.go.com

Ministri zahraničných vecí týchto piatich krajín usporiadali v pondelok telekonferenciu, aby prediskutovali situáciu vo východnom Stredomorí , kde Turecko hľadalo potenciálne ložiská uhľovodíka v pobrežnej oblasti, kde má Cyprus výhradné hospodárske práva.

Turecko minulý rok podpísalo spornú dohodu o vymedzení námorných hraníc, ako aj dohodu o vojenskej spolupráci s medzinárodne uznávanou vládou v Tripolise.

Opätovné otvorenie USA by mohlo spôsobiť prepuknutie choroby, ktorú „možno nebudeme schopní ovládať“
Anthony Fauci, najvyšší vládny odborník v oblasti verejného zdravia, varoval v utorok Senát USA, že oficiálny počet obetí koronavírusu v USA je podceňovaný a že „dôsledky by mohli byť skutočne vážne“, ak Amerika príliš prudko uvoľní ochranné kroky... Čítať ďalej
13 | 05 | 2020 | Mário Martinka


Turecko tvrdí, že dohoda udeľuje Turecku hospodárske práva v oblasti východného Stredozemného mora a bráni akýmkoľvek energetickým projektom napredovať bez súhlasu Ankary. Grécko a Cyprus protestovali proti tejto dohode, pričom tvrdia, že je v rozpore s medzinárodným právom a porušuje ich vlastné práva v tejto oblasti.

Päť krajín odsúdilo to, čo označili za šiesty pokus Turecka o „ilegálne vykonanie vrtných operácií v cyperských námorných zónach“.

Turecko neuznáva etnicky rozdelený Cyprus ako štát a veľkú časť ich výhradnej hospodárskej zóny považuje za svoju vlastnú. Turecko vyslalo z Cypru lode sprevádzané vojnovými loďami, aby hľadali plyn, pričom krajina trvá na tom, že konala v záujme ochrany svojich záujmov a záujmov tureckých Cyperčanov v tejto oblasti.

Merkelová uviedla, že sa stala cieľom ruských kybernetických útokov
Nemecká kancelárka Angela Merkelová v stredu uviedla, že sa stala cieľom ruských špionážnych aktivít. Pre svoje tvrdenie vraj má konkrétne dôkazy, píše agentúra AFP. Čítať ďalej
13 | 05 | 2020 | TASR


Cyprus bol rozdelený v roku 1974,  po invázií Turecka. Turecký štát, ktorý na Cypre vznikol uznáva iba Turecko. Týchto päť štátov tiež protestovalo proti dohodám podpísaných s líbyjskou vládou, pričom tvrdia, ze porušujú medzinárodné právo a zbrojné embargo Spojených Národov.

„Ministri dôrazne odsúdili vojenské zásahy Turecka do Líbye a naliehali na Turecko, aby plne rešpektovalo zbrojné embargo OSN a zastavilo prílev zahraničných bojovníkov zo Sýrie do Líbye. Tento vývoj predstavuje hrozbu pre stabilitu susedov Líbye v Afrike aj v Európe,“ vyhlásilo päť krajín.

Turecké ministerstvo zahraničných vecí vo svojej odpovedi obvinilo Grécko a Cyprus z toho, že sa vyhýbali dialógu s Tureckom, a obviňoval Egypt z toho, že nechránia práva a záujmy svojich vlastných obyvateľov. Taktiež obvinili SAE z toho, že sa pripojili k ostatným z nepriateľstva voči Turecku, pričom obvinili Francúzsko z toho, že sa postavilo do pozície „patróna“ aliancie.

"Vyzývame tieto krajiny, aby konali v súlade so zdravým rozumom, medzinárodnými zákonmi a praxou," uviedol hovorca tureckého ministerstva zahraničných vecí Aksoy. „Mier a stabilita v regióne sa dajú dosiahnuť s úprimným a skutočným dialógom, nie prostredníctvom spojenectiev zla.“

Ekonomické otrasy spôsobené koronavírusom by mohli predznamenať Erdoganov pád
Zlyhávajúca ekonomika a zvládanie krízy môžu uštedriť tureckému prezidentovi smrteľnú ranu. Čítať ďalej
11 | 05 | 2020 | Mário Martinka