Rusko zabráni akýmkoľvek pokusom USA potrestať Irán
13 | 05 | 2020 I SITA

      Rusko netají svoje úmysly pokračovať v predaji konvenčných zbraní Teheránu.


Ruský veľvyslanec pri OSN Vasilij Nebenzia v utorok povedal, že Moskva vystúpi proti akýmkoľvek pokusom USA predĺžiť zbrojné embargo voči Iránu a znovu proti nemu zaviesť sankcie OSN. Informovala o tom agentúra AP.

Nebenzia dal počas videokonferencie jasne najavo, že administratíva amerického prezidenta Donalda Trumpa bude mať ťažkosti pri presadzovaní ďalších opatrení proti Iránu na pôde Bezpečnostnej rady OSN (BR OSN), v ktorej má Rusko právo veta.

Spojené štáty koncom apríla niektorým členom BR OSN poskytli návrh rezolúcie, ktorou by sa zbrojné embargo voči Iránu predĺžilo na neurčito. Platnosť súčasného embarga sa skončí v októbri tohto roka. Navrhovanou rezolúciou by sa podľa amerických úradov predĺžila platnosť embarga, ktoré je súčasťou rezolúcie z roku 2015. Tú BR OSN prijala na podporu jadrovej dohody s Iránom, ktorú s ním v roku 2015 podpísalo šesť krajín vrátane USA.

„Zlyháva“: Putinova podpora klesá, zatiaľ čo sa Covid-19 zmocňuje Ruska
Prezident Vladimír Putin, oznámil uvoľnenie karanténnych opatrení v deň rekordne vysokých infekčných čísel. Čítať ďalej
12 | 05 | 2020 | Mário Martinka


Rusko podľa AP netají svoje úmysly pokračovať v predaji konvenčných zbraní Teheránu. Nebenzia povedal, že embargo je "vedľajším produktom" jadrovej dohody a bolo len dočasné. USA odstúpili od jadrovej dohody jednostranne ešte v máji 2018 a Washington následne obnovil sankcie voči Iránu vrátane embarga na dovoz ropy.

Nebenzia takisto dodal, že USA už nie sú signatárom dohody a preto nemajú právo použiť žiadne nástroje z nej vyplývajúce. Jadrová dohoda JCPOA z roku 2015 zaručovala Iránu uvoľnenie ekonomických sankcií výmenou za obmedzenie jeho jadrového programu. Rok po tom, ako USA od dohody odstúpili, začal Irán porušovať svoje záväzky plynúce z tohto dokumentu.

Čína by mala strojnásobiť jadrový arzenál, aby odstrašila USA
Čína by mala drasticky zvýšiť zásoby jadrových hlavíc, aby odstrašila Spojené štáty od uskutočňovania strategických krokov v zahraničí, zdôraznil šéf agentúry Global Times, informuje portál RT. Čítať ďalej
08 | 05 | 2020 | Marek Molnár