V súvislosti so zverejnenou komunikáciou medzi Troškovou a Vadalom podáva Šeliga trestné oznámenie
12 | 05 | 2020 I SITA

Denník Sme dnes informoval, že správy, ktoré zachytili slovenskí policajti v telefóne Antonina Vadalu pri vyšetrovaní vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, ukazujú, že s ním Mária Trošková ako hlavná štátna radkyňa neriešila len súkromné témy.


Podpredseda Národnej rady SR (NR SR) Juraj Šeliga (Za ľudí) podáva trestné oznámenie na neznámeho páchateľa za účelom zistenia, odkiaľ mala Mária Trošková utajované informácie. Informoval o tom na dnešnej tlačovej konferencii pred budovou NR SR.

Denník Sme dnes totiž informoval, že správy, ktoré zachytili slovenskí policajti v telefóne Antonina Vadalu pri vyšetrovaní vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, ukazujú, že s ním Mária Trošková ako hlavná štátna radkyňa neriešila len súkromné témy.

„Siska ma eviduje ako tvojho bieleho koňa ty ch..j a mam to od najvyššieho človeka,“ písala podľa Sme Trošková Vadalovi. Šeliga sa v tejto súvislosti pýta, odkiaľ mala Trošková informácie.

Polícia má Vadalove správy pre Troškovú: 12 rokov som bojoval za Smer
Správy, ktoré zachytili slovenskí policajti v telefóne Antonina Vadalu pri vyšetrovaní vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, ukazujú, že s ním Mária Trošková ako hlavná štátna radkyňa neriešila len súkromné témy. Čítať ďalej
12 | 05 | 2020 | SITA


Logika v tomto nepustí. Mohla ich mať od pána Jasaňa alebo ich mala od Roberta Fica (obaja Smer-SD), ktorého Marian K. označoval ako šéfa? Alebo ich mala od nejakej tretej osoby?“ pýtal sa Šeliga. Podľa neho nie je možné, aby hlavná štátna radkyňa Trošková bez bezpečnostnej previerky disponovala informáciami, ktoré podliehajú utajeniu.

Ak sa potvrdí, že Trošková mala utajované informácie, tak ide podľa Šeligu o trestný čin vyzradenia utajovanej skutočnosti a „my vieme, že pani Trošková bezpečnostnú previerku nemala“. Keďže Slovenská informačná služba (SIS) sa zaoberala agropodvodmi na východnom Slovensku, aj premiér ako prijímateľ informácií od SIS mal mať podľa Šeligu tieto informácie a mal vedieť, že Trošková je v kontakte s Vadalom, respektíve Vadala je podozrivý z toho, že nelegálne získava agrodotácie.

„Na čo sú premiérovi informácie, ak nemá informácie o tom, že jeho kolegyňa, hlavá štátna radkyňa môže byť prepojená na taliansku mafiu? Pýtam sa, či Robert Fico toto vedel? Ak to nevedel, prečo to nevedel? Ak to vedel, prečo nekonal? Prečo kryl pani Troškovú a pána Vladalu?“ dodal Šeliga.

Dusno v Smere: Bolo by dobré uvažovať o Pellegriniho potenciáli, tvrdí Raši
Smeru-SD treba dať nový vietor, hovorí jeho podpredseda. Čítať ďalej
12 | 05 | 2020 | TASR


Ako dnes uviedol denník Sme, celkovo je vo Vadalovom telefóne viac ako 600 správ medzi ním a Troškovou. Väčšinou sú z roku 2014 a riešili v nich najmä svoj rozchod. Presne tridsať správ je však z roku 2017, keď bola Trošková hlavnou štátnou radkyňou. Trošková s Vadalom chodila asi štyri roky, podnikali spolu a rozišli sa v roku 2014.

Vtedy začala pracovať ako asistentka pre vtedajšieho poslanca za Smer-SD Viliama Jasaňa. Správy z Vadalovho telefonátu zachytávajú aj toto obdobie. Trošková sa Vadalovi sťažovala, že pre ich vzťah si nevie nájsť prácu. Vadala jej tvrdil, že SIS na to nemá dôvod, pretože on nerobí nič nezákonné.

Od 1. marca 2015 začala Trošková pracovať pre Roberta Fica (Smer-SD) na Úrade vlády SR a o rok neskôr za ňou nasledoval aj Viliam Jasaň, ktorý sa stal šéfom krízového manažmentu.

Patakyová upozornila v liste Krajčího na zákaz návštev detí v nemocniciach
Verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová upozornila v liste adresovanom ministrovi zdravotníctva Marekovi Krajčímu (OĽaNO) na absenciu usmernenia Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR upravujúceho prítomnosť sprevádzajúcej osoby detských pacientov v... Čítať ďalej
12 | 05 | 2020 | TASR