Štát naďalej vyberá manažérov a vysokých úradníkov podľa politického trička
12 | 05 | 2020 I Slávka Cigáňová

Na Slovensku platí vysoký stupeň politizácie v štátnej a verejnej správe. Stranícka príslušnosť prevláda nad znalosťami a skúsenosťami pri výbere kandidátov. 


Spravodajský server časopisu Trend priniesol analýzu, podľa ktorej v priemere každý tretí štátny manažér končí vo funkcii do roka od volieb. To znižuje kvalitu riadenia úradov a štátnych inštitúcií; vysoká politizácia vedúcich postov v exekutíve má tiež za následok negatívne vnímanie a slabú dôveryhodnosť zo strany verejnosti.

Podľa správy, ktorú vypracovala Európska komisia, majú slovenské vládne inštitúcie druhú najvyššiu mieru straníckej motivácie pri výbere manažérov a vysokých úradníkov. Rovnako tak nám prirátali aj najnižšiu mieru profesionalizácie. V tomto smere zaostávame za západom spolu s takými krajinami ako Maďarsko či Bulharsko. Prieskum porovnával výkon verejnej administratívy v 28 členských štátoch. Vypracovala ho univerzita vo švédskom Göteborgu v roku 2015. Vysokú mieru politizácie nám vyčíta aj OECD.

Koalícia chce odvolávať „zabetónovaných“ úradníkov. Týkať sa to bude aj Vážneho, tvrdí Kollár
Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) hovorí, že expremiér Robert Fico mnohých úradníkov na svojich postoch zabetónoval. Ak ich chce súčasná koalícia odvolať, bude musieť zmeniť zákon. Čítať ďalej
06 | 05 | 2020 | Jaroslav Fabok


Menej politiky a viac odbornosti by naopak podľa expertov prinieslo kontinuitu zavádzaných opatrení, uľahčilo by tiež kontrolu kvality, pripomína trend.sk. Ďalším dôležitým benefitom by bol zvýšený záujem uchádzačov o prácu pre štát, ale aj snaha o zavedenie motivujúcejšieho ohodnotenia.

Trend.sk ešte priniesol hodnotenie Slovenska z dielne Európskej komisie. Skonštatovali, že napriek reformnému úsiliu sa naša verejná správa vyznačuje podpriemernými výsledkami. Najmä v oblasti riadenia ľudských zdrojov a zodpovednosti vrátane kontroly korupcie.

Štát bude môcť dočasne vybrať do spoločností s jeho majetkovou účasťou svojich zástupcov bez riadneho výberového konania
Štát bude môcť po novom vybrať dočasne do spoločností s jeho majetkovou účasťou svojich zástupcov bez riadneho výberového konania. Ich funkčné obdobie však bude maximálne 6 mesiacov a budú nahradení víťazmi riadnych výberových konaní.... Čítať ďalej
11 | 05 | 2020 | SITA