Patakyová upozornila v liste Krajčího na zákaz návštev detí v nemocniciach
12 | 05 | 2020 I TASR

Verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová upozornila v liste adresovanom ministrovi zdravotníctva Marekovi Krajčímu (OĽaNO) na absenciu usmernenia Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR upravujúceho prítomnosť sprevádzajúcej osoby detských pacientov v nemocniciach.


Patakyová zároveň odporúča Krajčímu, aby citlivo zvažoval a minimalizoval opatrenia, ktoré zakazujú styk rodičov s predčasne narodenými deťmi v nemocniciach počas pandémie. TASR o tom informovala Michaela Pavelková z odboru komunikácie a protokolu Kancelárie verejného ochrancu práv.

"Je nevyhnutné, aby sme aj v tejto situácii posudzovali, čo je najlepším záujmom dieťaťa, do akej miery možno v tejto súvislosti obmedziť právo rodičov na kontakt s dieťaťom a či je úplný zákaz kontaktu rodiča s dieťaťom primeraným zásahom," myslí si Patakyová.

V tejto súvislosti ocenila prijatie opatrení, ktoré umožnia styk rodičov s predčasne narodenými deťmi v nemocniciach, ako aj možnosť, aby mali ženy pri pôrode sprevádzajúcu osobu.

Polícia má Vadalove správy pre Troškovú: 12 rokov som bojoval za Smer
Správy, ktoré zachytili slovenskí policajti v telefóne Antonina Vadalu pri vyšetrovaní vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, ukazujú, že s ním Mária Trošková ako hlavná štátna radkyňa neriešila len súkromné témy. Čítať ďalej
12 | 05 | 2020 | SITA


Patakyová však zároveň uvádza, že donedávna platné opatrenia zakazujúce osobný kontakt rodičov s predčasne narodenými deťmi nepovažuje za bežnú návštevu: "Dieťa má pri poskytovaní zdravotných služieb právo na prítomnosť rodičov." Okrem práva argumentuje aj vedeckými štúdiami, ktoré majú poukazovať na priamu súvislosť medzi pravidelným stykom rodičov s predčasne narodenými deťmi a zlepšením výsledkov ich vývoja.

"Vzhľadom na právo maloletých pacientov na sprevádzajúcu osobu a najlepší záujem dieťaťa sa domnievam, že ani v súčasnej situácii by nemali zdravotnícke zariadenia prítomnosť rodičov u hospitalizovaných detí úplne vylúčiť," dodáva Patakyová. Ombudsmanka zároveň považuje za potrebné, aby sa prijali hygienické a bezpečnostné opatrenia, ktoré umožnia kontakt rodiča s hospitalizovaným dieťaťom bez toho, aby došlo k ohrozeniu poskytovania zdravotných služieb.

V súvislosti s problematikou upozornila aj na absenciu usmernenia zdravotníckeho rezortu, ktoré by upravovalo prítomnosť sprevádzajúcej osoby maloletých pacientov v zdravotníckych zariadeniach počas pandémie nového koronavírusu. Za príklad uvádza české ministerstvo zdravotníctva, ktoré vydalo k tejto problematike metodické odporúčanie. "Cieľom tohto odporúčania je usmerniť zdravotnícke zariadenia v zabezpečení prístupu k právu na sprevádzajúcu osobu pre maloletých pacientov," doplnila.

Matovičovo škandálne odhalenie
Odstaviť tak Sulíka a pandémia by zrejme šmahom ruky zmizla ako mávnutím čarovného prútika. Vyplýva to z premiérovo Matovičových slov. Čítať ďalej
11 | 05 | 2020 | Aneta Leitmanová