Niektorí cirkevní hodnostári šíria rôzne konšpiračné teórie
12 | 05 | 2020 I Slávka Cigáňová

Niektorí kňazi varujú v súvislosti s pandémiou koronavírusu pred „vytvorením svetovej vlády, ktorá je mimo kontroly“.


Portál nemeckých Sueddeutsche Zeitung priniesol správu, podľa ktorej nemecký kardinál Gerhard Ludwig Müller spolu s ďalšími konzervatívnymi duchovnými a intelektuálmi podpísali „Výzvu pre katolíkov a všetkých ľudí dobrej vôle pre svet“. Okrem iného v nej spochybňujú riziko infekcie Covid-19.

Signatári sa sťažujú, že „pod zámienkou epidémie“ budú obmedzené občianske práva, ako napríklad právo na slobodu náboženského vyznania a slobodu prejavu. V štýle konšpiračných teoretikov varujú pred silami, ktoré majú záujem spôsobiť paniku medzi obyvateľstvom, aby „trvalo implementovali formy neprijateľného obmedzenia slobody a s nimi spojenú kontrolu nad ľuďmi a prenasledovanie všetkých hnutí“.
Predohra

Toto je predohra k „vytvoreniu svetovej vlády, ktorá je mimo kontroly“, konštatovali podľa nemeckých novín kňazi. Okrem toho varujú - bez uvedenia akýchkoľvek dôkazov -, pred „ošetrovaním vakcínami, ktoré sú vyrobené z potratených plodov“. Výzvu inicioval Carlos Maria Viganò, kedysi apoštolský nuncius v USA a oponent pápeža Františka.

O jednomyseľnosti Billa Gatesa a rímskeho  pápeža (Dimitrij Sedov)
Komentár Dimitrija Sedova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
12 | 05 | 2020 | Iveta Machová


Prefekt Kongregácie pre služby, kardinál Robert Sarah, zdôraznil v piatok na Twitteri, že zdieľa „obavy“, o ktorých výzva hovorí, ale nepodpísal sa pod ňu.
Treba odporovať

Pápež František vyzval biskupov na opatrnosť. Ostrá kritika na margo výzvy prišla od generálneho vikára diecézy v Essene, Klausa Pfeffera. „Kardinál Müller a tí, ktorí ju podpísali, ohrozujú samých seba,“ napísal Pfeffer na Facebooku. Bol „ohromený tým, čo sa šíri v mene cirkvi a kresťanstva“. Výzva podľa neho obsahuje „hrubé konšpiračné teórie bez faktov a dôkazov v kombinácii s pravicovou populistickou rétorikou boja“.

Pfeffer povedal: „Musí sa im odporovať!“ Takéto "zmätené tézy, ktoré vzbudzujú obavy a sledujú čiernobiele myslenie, nemajú nič spoločné s kresťanským učením", tvrdí.

Vláda v čase koronakrízy predlžuje rodičovské dovolenky. Koho sa budú zmeny týkať?
Predĺženie vyplácania rodičovského príspevku patrí medzi opatrenia vlády v čase pandémie koronavírusu. Bude sa týkať len rodičov bez príjmu zo zamestnania či podnikania a potrvá až do skončenia mimoriadnej situácie. Čítať ďalej
12 | 05 | 2020 | Jaroslav Fabok