Je možné, že druhú vlnu máme za sebou, tvrdí profesor Krčméry
12 | 05 | 2020 I Slávka Cigáňová

Nášepidemiologický odborník varuje, že existujú aj tretie, či štvrté vlny pandémie. Dovolenku počas leta odporúča radšej stráviť na Slovensku.


V rozhovore  pre denník Pravda to povedal profesor Vladimír Krčméry.

Výhodou Slovenska podľa neho je, že situácia vo vnútri štátu je podstatne menej riziková, než situácia zvonku. "Už asi mesiac vieme a cítime, že ochorenie COVID-19 bolo na Slovensko zavlečené. Všetky prípady, okrem minima, boli zavlečené najprv z Talianska, potom z Rakúska a Českej republiky, neskôr z Británie a aj tranzitom. Preto je dôležité mať stále kontrolu nad vonkajšími hranicami, vo vnútri štátu si však upúšťanie z opatrení dovoliť môžeme."

Odborník zdôraznil, že počty nakazených u nás sú nízke aj pri vysokom počte testovaných. Tím odborníkov sa podľa neho radil vyše osem hodín a žiaden z ministrov a ani premiér vraj nijako nezasahovali do rozhodnutí odborníkov ohľadom uvoľňovania opatrení. "Niektoré riziká sa zvažovali veľmi ťažko, niektoré pomerne ľahko. Vypracoval som prehľad, ako vyzerá druhá vlna epidémie. Druhé vlny sú najmä vďaka nezodpovednému správaniu sa štátu, ktorý sa rýchlo otvorí navonok – väčšinou ide o prípady importované zvonka či už študentmi alebo ľuďmi, ktorí sa vracajú zo zahraničia."
Kontrola hraníc je dôležitá

Ak by došlo k scenárom s nerozumným otváraním hraníc, druhá vlna pandémie koronavírusu príde podľa Krčméryho v priebehu niekoľkých týždňov. "Pokiaľ sa nám však podarí udržať situáciu na hraniciach pod kontrolou a ľudia sa budú správať rozumne, vtedy možno budeme vidieť druhú vlnu u nás ako zastabilizovanie plató. Ak je totiž epidémia typu plató, nevidíme prudké vzostupy ani poklesy. Preto ani druhá vlna nemusí mať prudký nástup a pokles. Je však možné, že druhú vlnu máme za sebou," zdôraznil odborník v rozhovore pre Pravdu. 

Matovič: Za trvanie korony na Slovensku môže Sulík a jeho poslanci
Bez Sulíkovej sabotáže se mohli už dva týždne na Slovensku normálne žiť, vyhlásil Igor Matovič. Čítať ďalej
11 | 05 | 2020 | Peter Haluza


Vysvetlil totiž, že pred veľkonočnými sviatkami boli nízke počty nakazených, ale dve týždne po sviatkoch narástol počet pozitívne testovaných v rizikových skupinách – v domovoch sociálnej starostlivosti a osadách. "Máme údaje, že do domovov seniorov bola choroba zavlečená. Aj keď sú návštevy zakázané, klienti môžu ísť do obchodov či na návštevy. Skončil lockdown po Veľkej noci, otvorili sa obchody, klienti domovov šli von a toto bol asi ten fenomén, ktorý nám priniesol takzvanú druhú vlnu. Sú však aj tretie vlny, či štvrté."
Úžasná krajina

Dovolenky odporúča stráviť doma. "Slovensko je úžasná krajina, ktorá má objektívne veľa možností – máme vodu, hory, kultúrne pamiatky, relatívne dobrú infraštruktúru, ubytovacie zariadenia, dobrú kuchyňu. Preto by som dovolenky v máji, júni a možno aj v júli videl na Slovensku." Vladimír Krčméry pokračuje, že ak niekto veľmi túži po mori, určite budú destinácie, ktoré budú bezpečné. "Keď sa pozrieme na Balkán, je tam situácia relatívne priaznivá. Čiernu Horu, Chorvátsko, Bulharsko či Albánsko z hľadiska vývoja koronavírusu vidím optimisticky.

Matovičovo škandálne odhalenie
Odstaviť tak Sulíka a pandémia by zrejme šmahom ruky zmizla ako mávnutím čarovného prútika. Vyplýva to z premiérovo Matovičových slov. Čítať ďalej
11 | 05 | 2020 | Aneta Leitmanová


Treba si však dávať pozor na vývoj v iných krajinách. Môže sa totiž stať, že na pláži v auguste či v septembri z pravej strany bude sedieť turista z Ruska, kde sa epidémia skončila pred týždňom, no a z ľavej strany turista z Londýna, kde sa skončila pred dvoma týždňami. V septembri by mohla byť situácia priaznivejšia, po prázdninách už nebudú destinácie preplnené."
Rúška aj pri chrípke

Náš epidemiologický odborník si vie predstaviť, že nebudeme musieť nosiť rúška každý deň pri všetkých procesoch. "Na druhej strane si viem predstaviť použitie rúšok, keď príde ďalšia chrípková epidémia v decembri, januári či februári budúceho roku. Určité procesy už možno budeme vykonávať len s rúškami, možno bude pre nás prirodzené cestovať preplnenými dopravnými prostriedkami s rúškami."

Najväčším šťastím podľa neho bolo, že epidémia nevypukla naraz na celej zemeguli, to by sa svetová ekonomika zrútila. Pripomenul, že najprv bol problém v Číne, potom v Európe a Spojených štátoch. Teraz je postihnuté Rusko. "Dobrá správa pre našu krajinu je, že situácia v krajinách veľkých ekonomických hráčov sa postupne začína meniť k lepšiemu."

Nemocnice môžu udeliť výnimky zo zákazu návštev na lôžkových oddeleniach
Nemocnice môžu udeliť výnimky zo zákazu návštev na lôžkových oddeleniach. Informovala o tom hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva SR Daša Račková. Čítať ďalej
11 | 05 | 2020 | SITA