Naše deti hrajú viac online hier ako kedykoľvek predtým. Čo s tým?
11 | 05 | 2020 I Mário Martinka

Zistite, ktoré žánre a série sa im páčia. Sadnite si a hrajte s nimi. Striedajte sa v zabíjaní drakov a v budovaní mesta. Buďte aktívnymi rodičmi a vezmite na seba úlohu vodcu.


Keďže väčšina študentov sa stále učí z domu, nie je prekvapením, že hranie online hier sa za posledných niekoľko mesiacov výrazne zvýšilo, píše theguardian.com

Pokračujúce obmedzenia aktivít v oblasti voľného času spojené s pokusmi rodičov podporovať prechod ich detí na vzdelávanie online, znamenajú, že čas na obrazovke či už televízie alebo monitora sa uvoľnil. Mali by sme sa obávať?

Rodiny ktoré trávia spolu viac času hraním sú už nejaký čas rastúcim trendom. Posledná správa o digitálnej Austrálii nám hovorí, že deväť z desiatich domácností má zariadenie, ktoré sa používa na hranie hier, a 59% rodičov hrá so svojimi deťmi. Tieto trendy sa pravdepodobne počas pandémie zvýšia. Teraz je ten pravý čas na rozhovor o typoch digitálneho zabávania sa, a o tom, ako môžu rodičia prehodnotiť, aký vplyv má hranie na gramotnosť a vzdelávanie ich detí.

Digitálne rozprávanie zachytáva bohaté, komplexné a zábavné príbehy nášho sveta. Podcasty, YouTubové videá, TikToks, tvorivé diela sociálnych médií a množstvo aplikácií pre smartfóny poskytujú každodenným používateľom nástroje na vytváranie a zdieľanie príbehov takmer okamžite.

Zatiaľ čo poézia sa kedysi považovala za jediné médium, pomocou ktorého sme mohli humanizovať a civilizovať dušu, herný priemysel sa stále viac zameriava na vytvorenie nových spôsobov, ako pomocou slov vytvárať príbehy. Rodičov by malo najviac zaujímať vzdelávanie, ktoré sa uskutočňuje prostredníctvom týchto nových foriem rozprávania príbehov.

Ostane Rusko jediným porazeným v novej studenej vojne medzi USA a Čínou?
Moskva už v minulosti profitovala zo zvýšeného napätia medzi Washingtonom a Pekingom. Hrozí však, že vývoj tohto konfliktu zachádza príliš ďaleko. Čítať ďalej
04 | 05 | 2020 | Mário Martinka


James Gee vo svojej knihe "Čo nás videohry učia o učení a o gramotnosti", rozsiahlo píše o výhodách hrania hier. Austrálski vedci skúmali spôsoby učenia, ktoré sa uskutočňujú pri zavádzaní digitálnych hier do základných škôl. Zistili, že hranie a študovanie hier nás núti prehodnotiť, ako učíme gramotnosť a ako učíme mladých ľudí spochybňovať náročné nápady a predstavy, ktoré sa nachádzajú vo videohrách.

Musíme si uvedomiť, že vedomosti a zručnosti nadobudnuté v hernom svete, ktoré mladí Austrálčania rozvíjajú prostredníctvom digitálnej kultúry, smerujú k tomu, že v budúcnosti budú efektívni a aktívni účastníci dnešnej spoločnosti.

Je smutné, že posadnutosť štandardizovanými testami gramotnosti viedla mnohých rodičov k záveru, že učenie sa dá obmedziť na to, čo študent robí s perom a papierom za vopred určených časových podmienok. Učenie sa gramotnosti bolo vždy viac ako už vyššie spomínané: ide o to, ako používame reč. Gramotnosť je tiež o tom, ako vnímame jazykové, vizuálne a hudobné reprezentácie.

Ako teda môžeme zohrať aktívnejšiu úlohu v hraní našich detí?

Začnite rozprávaním sa so svojimi deťmi o hrách, ktoré hrajú. Zistite, ktoré žánre a série sa im páčia. Preskúmajte ďalšie hry, ktoré zdieľajú podobné idey. Sadnite si a hrajte s nimi. Striedajte sa v zabíjaní drakov a budovaní mesta. Dôkazy naznačujú, že počítačom sprostredkovaná komunikácia medzi deťmi a ich rodičmi zvyšuje blízkosť. Na to aby ste mohli zdieľať skúseností vo virtuálnom svete musíte sa najskôr stretnúť so svojimi deťmi v skutočnom svete.

Vzhľadom na obrovskú škálu kvalitných hier vydaných v posledných rokoch je ľahšie ako kedykoľvek predtým nájsť príbehové svety, ktoré si môžu spoločne vychutnať dospelí aj deti. Či už chcete cestovať v čase v topánkach vraha (Assassin's Creed), objavovať svet po tretej svetovej vojne (Fallout 4), prejsť sa po nebezpečnej ceste cez americký stredozápad (Red Dead Redemption 2), uniknúť na opustený ostrov, kde chytáte ryby a hmyz a snážite sa vytvoriť si svoj ideálny domov (Animal Crossing: New Horizons), alebo si vytvoríte úplne nový svet vo vzdialenej galaxii (No Man's Sky).

Ešte nikdy neboli lepšie možnosti na cestu do digitálneho sveta s našimi deťmi, v ktorom si môžme spoločne vytvoriť nové príbehy a spomienky.

Prečo vo východnej Európe trpí koronavírusom menej ľudí ako na západe?
Najdôležitejším dôvodom nezrovnalostí je implementácia skorých karanténnych opatrení Čítať ďalej
07 | 05 | 2020 | Mário Martinka