Kto dal 20. februára 2014 postrielať ľudí na Majdane (Svjatoslav Knjazev)
10 | 05 | 2020 I Zuzana Perželová

Komentár Svjatoslava Knjazeva (Fond strategickej kultúry)


Donald Trump sa vracia k verzii Michaela Caputa


Oficiálny Kyjev, ako za Porošenka, tak aj za Zelenského, nechce, aby pravda o „Nebeskej stotine“, ľuďoch, ktorých na Majdane postrieľali, vyšla najavo. Ukrajinské úrady radšej na krvavú epizódu „zabudnú“ a zločincov nechajú nepotrestaných. Avšak pre Donalda Trumpa je nanajvýš dôležité, aby pravda o udalostiach z 20. februára 2014 vyšla najavo.

Bývalý generálny prokurátor Ukrajiny Viktor Šokin v nedávnom rozhovore pre noviny Gordon dal jasne najavo, že za organizáciou masových vrážd v centre Kyjeva vo februári 2014 by mohli stáť samotní organizátori štátneho prevratu.

Čo k tomu môže povedať Šokin, je však záhadou, pretože práve za jeho éry sa začalo s hromadným zatýkaním príslušníkov Berkutu, ktorých aj obvinili zo streľby do demonštrantov Majdanu a policajtov. Šokinskí prokurátori zároveň poslali pred súd ľudí, ktorí vo februári 2014 proti štátnemu prevratu protestovali a obvinili ich zo „separatizmu“ alebo „vlastizrady“.

Prečo Joe Biden nezvíťazí nad Donaldom Trumpom (Vladimír Kudrjavcev)
Komentár Vladimíra Kudrjavceva (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
05 | 05 | 2020 | Zuzana Perželová


O šesť rokov neskôr odvysielala televízna stanica One America Newskanál blízky Republikánskej strane USA, dokumentárny film Michaela Caputa “Obžaloba prezidenta. Bidenove peniaze. Masové vraždy“. Tento film je bez preháňania senzáciou. Budú ho však zamlčovať. Vo filme sa uvádzajú rozhovory s mnohými ukrajinskými politikmi, s ľuďmi, ktorí sa Michaelovi Caputovi predstavovali ako ostreľovači z Gruzínska, s generálom Tristanom Citelašvilim, ktorý ako jeden z prvých vyhlásil, že niektorí gruzínski občania sa podieľali na popravách, ktoré sa odohrali v centre Kyjeva uprostred bieleho dňa.

"Rozkaz znel strieľať do príslušníkov Berkutu a do ľudí, a tým vyvolať chaos. Začalo sa to 20-teho okolo 8 ráno... Boli sme dvaja. Najprv som otvoril okno, môj priateľ vystrelil. Potom sme si vymenili pozíciu a pušku som si vzal ja. A tak sme vystrelili všetkých 5 nábojov“ rozpráva tvorcom filmu jeden z „neznámych snajperov“.

Predstavitelia ukrajinskej vlády sa k tomuto filmu vôbec nevyjadrili. Doteraz jedinou verejne zverejnenou verziou vyšetrovania o krvavých udalostiach z februára 2014 vedeného Kyjevom je verzia, že do ľudí strieľali vojaci špeciálnych jednotiek ukrajinského ministerstva vnútra "Berkut". Z ľudí aj naďalej robia idiotov – veď zábery, na ktorých je vidieť, že na demonštrantov Majdanu strieľali z veľkej výšky jednotlivými výstrelmi, obleteli v roku 2014 celý svet. Berkut by na svojich nestrieľal.

Ostane Rusko jediným porazeným v novej studenej vojne medzi USA a Čínou?
Moskva už v minulosti profitovala zo zvýšeného napätia medzi Washingtonom a Pekingom. Hrozí však, že vývoj tohto konfliktu zachádza príliš ďaleko. Čítať ďalej
04 | 05 | 2020 | Mário Martinka


Pritom dôkazov v prípade masovej streľby 20. februára 2014 v Kyjeve je viac než dosť. Anonymné zdroje pracujúce v orgánoch činných v trestnom konaní odovzdali Anatolijovi Šarijovi (bloger, pozn. red.) záznam z výsluchu na prokuratúre istého Dmitrija Lipovova. Ten pripúšťa, že 20. februára 2014 osobne odovzdal pušku a náboje otcovi bývalého poslanca Vladimíra Parasjuka (toho, ktorý neskôr, odvolávajúc sa na masové úmrtia ľudí, vyzval demonštrantov Majdanu, aby zastavili rokovania s Viktorom Janukovyčom a pokračovali v útoku na prezidentskú administráciu). V médiách sa  objavil  zoznam 3 aktivistov Majdanu, ktorí 20. februára strieľali. Ide už o druhú skupinu strelcov (po tej, ktorú predstavil svetu Michael Caputo) a tiež nejde o „Berkut“.

Najzaujímavejšie v materiáloch tohto prípadu je to, ako zomrelo 69 ľudí, zastrelených v centre hlavného mesta Ukrajiny (ako sa ukázalo, ostatní predstavitelia „Nebeskej stotiny“ zomreli na následky choroby, niektorí v opileckých bitkách v rôznych častiach Kyjeva). 13 „obetí z februára“ bolo  zabitých  nábojmi 7,62 x 39. Toto je bežná munícia, ktorá sa hodí do automatov AKM (Kalašnikov, pozn. red.), ktoré boli vo výzbroji Berkutu, ale rovnako sa hodí aj pre iné typy zbraní, vrátane pušiek, ktorými boli vyzbrojení Parasjukovi ľudia.

Ďalšiu časť obetí  zabili  muníciou 7,62 x 51, 7,64 x 54, 9 x 18 a loveckými nábojmi. Berkut vo výzbroji nič podobného nemal.

Eurázia po pandémii (Fedor Lukjanov)
Komentár Fedora Lukjanova (Global Affairs) Čítať ďalej
04 | 05 | 2020 | Zuzana Perželová


To potvrdzuje verziu Michaela Caputa, z ktorej vyplýva, že Janukovyč nemal so streľbou nič spoločné a nedal ani dôvod na svoje zosadenie. Ukrajina sa stala obeťou krvavej provokácie. Podľa Michaela Caputa provokáciu zorganizovali ľudia blízki vedeniu Demokratickej strany USA. Organizátori a priami vrahovia zostávajú nepotrestaní.

Donald Trump, podľa všetkého, príbeh s „neznámymi ostreľovačmi“ len tak nenechá. „Mystifikácia s impeachmentom bude odhalená. Bláznivá Nancy (Nancy Pelosiová, predsedníčka Snemovne reprezentantov Kongresu USA. -  pozn. ) nič nerobí" -  napísal  3. mája 2020 americký prezident v Twitteri a dal odkaz na film Michaela Caputa.

Oficiálne potvrdenie vraždy demonštrantov Majdanu a policajtov snajpermi, ktorých „prácu“ si objednali, podľa tvrdenia Caputa, z Washingtonu, bude dôkazom uzurpácie moci v Kyjeve od 21. februára 2014 do dnešného dňa. Vyvstane otázka o súdnom procese s Petrom Porošenkom, Vitalijom Kličkom, Arsenijom Jaceňukom, Olegom Tjagnibokom a mnohými tými, z ktorých už niektorí prešli do Ze-tímu...

Putin prehovoril k Rusom a vmietol im do očí krutú pravdu (Gevorg Mirzajan)
Komentár Gevorga Mirzajana (Life.ru) Čítať ďalej
08 | 05 | 2020 | Preklad: Redakcia HD