V pondelok by opätovne mali voliť predsedu najvyššieho súdu
09 | 05 | 2020 I SITA

V pondelok 11. mája by sa členovia Súdnej rady SR mali opätovne pokúsiť zvoliť nového predsedu Najvyššieho súdu SR (NS SR). O post sa uchádzajú dvaja sudcovia - Ivan Rumana a Ján Šikuta.


Rada volila šéfa najvyššieho súdu už trikrát, no vždy neúspešne. Naposledy bola voľba naplánovaná na koniec apríla, členovia rady ju však preložili. Cieľom tohto kroku bolo, aby sa novovymenovaní členovia súdnej rady nominovaní vládou a parlamentom mali čas oboznámiť s agendou. Za členov Súdnej rady SR totiž boli piati noví členovia vybraní len niekoľko dní, respektíve hodín pred termínom voľby.

Ruské vojenské lietadlá predviedli úžasnú show na počesť Dňa víťazstva (VIDEO)
Pandémia Covid-19 znemožnila uskutočniť veľké zhromaždenia, ale ikonická letecká show na počesť Dňa víťazstva sa aj tak udiala, pričom celé nebeské divadlo bolo zaznamenané na videu, informuje portál RT. Čítať ďalej
09 | 05 | 2020 | Marek Molnár


Kandidát na šéfa NS SR Ján Šikuta v minulosti pôsobil ako sudca na Európskom súde pre ľudské práva v Štrasburgu. Sudcom na Najvyššom súde SR je od roku 2015, o post predsedu sa uchádzal aj vlani v novembri. Pre Ivana Rumanu pôjde o premiéru, ako kandidáta ho navrhlo 12 členov súdnej rady. Rumana je sudcom od roku 1996 a na najvyššom súde pôsobí od roku 2005.

Na zvolenie potrebuje kandidát minimálne desať hlasov členov rady, následne ho musí ešte odobriť prezidentka Zuzana Čaputová.

Najvyšší súd mal naposledy riadneho šéfa na jeseň minulého roka, keď ho viedla Daniela Švecová. V súčasnosti ho riadi jeho najstarší sudca Peter Szabo. Zastupujúcu šéfku Jarmilu U. obvinila polícia 11. marca z viacerých trestných činov a následne odišla do dôchodku.

Ratingová agentúra Fitch zhoršila rating Slovenska o jeden stupeň
Agentúra Fitch predpokladá, že v tomto roku klesne hrubý domáci produkt Slovenska až o 10 %. Zhoršenie ratingu pravdepodobne v budúcnosti o niečo predraží aj financovanie slovenského dlhu. Čítať ďalej
09 | 05 | 2020 | SITA