Putin vyzval odsúdiť rozdelenie Československa Mníchovskou dohodou
09 | 05 | 2020 I Preklad: Redakcia HD

Ruský prezident je presvedčený, že Západ by mal aspoň teraz odsúdiť Mníchovskú dohodu a rozdelenie Československa v predvečer Druhej svetovej vojny. Uviedol portál Riafan.ru.


Vladimír Putin to povedal v rozhovore pre film Andreja Kondrašova „Vojna za pravdu“. Prezident Ruska pripomenul, že Sovietsky zväz ešte koncom 80. rokov minulého storočia odsúdil tajnú časť paktu Molotov-Ribbentrop. Západ však doteraz neurobil a rozdelenie Československa vlastne doposiaľ neodsúdil.


„Koniec koncov, pozrite sa, čo sa stalo potom. Bolo to sprisahanie. Prečo dnes naši kolegovia neurobia, čo my. Prečo neodsúdia rozdelenie Československa?“ Pýta sa Putin.


Okrem toho pripomenul, že už opakovane hovoril o úsilí Sovietskeho zväzu pred vojnou vytvoriť dohodu proti Hitlerovi. Nikto ale Moskvu nepodporil. Naopak. V roku 1938 podpísali Francúzsko a Veľká Británia dohodu s Hitlerom a talianskym fašistickým vodcom Mussolinim. Nazvali ju Mníchovskou dohodou. Československo v podstate roztrhali na kúsky. Okupácie sa zúčastnilo dokonca i Poľsko.


Putin prehovoril k Rusom a vmietol im do očí krutú pravdu (Gevorg Mirzajan)
Komentár Gevorga Mirzajana (Life.ru) Čítať ďalej
08 | 05 | 2020 | Preklad: Redakcia HD

„Poľsko sa priamo zapojilo do sprisahania spolu s Hitlerom. Za odmenu dostalo sľúbenú Tešínsku oblasť s okolím," povedal Putin.


Po týchto udalostiach sa kľúčoví politici tej doby zhodli, že vojna bola nevyhnutná. Sovietsky zväz bol teda posledným, kto podpísal dohodu o neútočení s Nemeckom.


Vladimír Putin už viackrát upozornil na nezmyselné pokusy obviniť ZSSR z prípravy a rozpútania Druhej svetovej vojny. Robia tak podľa neho nielen USA, ale aj krajiny EÚ. Putin je presvedčený, že cieľom skresľovania histórie Druhej svetovej vojny je pripraviť Rusko ako nástupcu Sovietskeho zväzu o štatút víťaznej moci.


Vonkajšie hranice EÚ by mali zostať uzavreté do polovice júna
Opatrenie má podľa Európskej komisie zamedziť prípadnej druhej vlne šírenia koronavírusu. Čítať ďalej
08 | 05 | 2020 | TASR