Namiesto zamestnávateľov by na rekreačné poukazy mohol prispievať štát
09 | 05 | 2020 I Jaroslav Fabok

Podľa ministra dopravy Andreja Doležala (Sme rodina) budú témou najbližších týždňov rekreačné poukazy, ktoré by mohli pomôcť rozhýbať slovenskú ekonomiku. Problém nevidí ani v zavádzaní 5G technológií a odkazuje, že sa v tejto súvislosti nie je čoho báť.


Ako uviedol minister Doležal v rozhovore pre denník Pravda, využívanie cestovných poukazov by mohlo mať pozitívny vplyv na rozpočet verejnej správy. Podľa neho budú rekreačné poukazy témou najbližších týždňov, no mohol by sa zmeniť ich doterajší spôsob financovania.


Zatiaľ čo v súčasnosti platí, že v prípade rekreačných poukazov hradí 250 eur zamestnanec a zvyšok doplatí zamestnávateľ, po novom by namiesto zamestnávateľov mohol na rekreačné poukazy prispievať štát.


Je to úplne prirodzené, že sa bude podporovať domáci cestovný ruch, nevieme totiž, kedy otvoríme hranice, kedy sa otvoria hranice ostatných krajín. Je úplne prirodzené, že budeme tráviť dovolenky na Slovensku,“ povedal Doležal s tým, že tému rekreačných poukazov si medzičasom osvojil.


Ratingová agentúra Fitch zhoršila rating Slovenska o jeden stupeň
Agentúra Fitch predpokladá, že v tomto roku klesne hrubý domáci produkt Slovenska až o 10 %. Zhoršenie ratingu pravdepodobne v budúcnosti o niečo predraží aj financovanie slovenského dlhu. Čítať ďalej
09 | 05 | 2020 | SITA

Pre Pravdu minister dodáva, že poukazy budú témou najbližších týždňov spolu s tým, ako sa postupne uvoľňujú opatrenia zavedené v súvislosti s koronakrízou. Podľa Doležala momentálne nič nebráni rozvoju domáceho cestovného ruchu. 


Okrem toho však vidí zmysel aj v budovaní nájomných bytov. Investície do budovania infraštruktúry, vrátane výstavby budov, totiž podľa ministra pomáhajú zvládať veľké hospodárske krízy. Regulované nájomné na úrovni 200 či 250 eur by zároveň mohlo mladým rodinám, ktoré sa častokrát nachádzajú v nepriaznivej situácii, pomôcť nadýchnuť sa, tvrdí Doležal. „Je treba zmeniť zmýšľanie a propagovať nájomné bývanie,“ dodáva v tejto súvislosti šéf rezortu dopravy.


V rozhovore pre Pravdu sa Doležal nevyhol ani téme budovania 5G technológií. Hovorí, že má záujem stať sa ombudsmanom tohoto typu technológií. Zásadný problém však vidí v absencii kritického myslenia ľudí, ktorí 5G technológiu odmietajú.


„Z pohľadu vplyvu elektromagnetického pola nie je predstaviteľné sa baviť o nejakých vplyvoch. Nie je sa čoho báť,“ uzatvoril minister túto tému s tým, že by chcel s verejnosťou o bezpečnosti novej technológie viesť diskusiu. 


Susedné štáty na tom epidemiologicky nikdy nebudú tak ako my
"Okolité štáty už nikdy nebudú na tom tak, ako my. To sa nedá, to by sa u nás musela rapídne zvýšiť smrtnosť aj počet ochorení," povedal Juraj Hrabko v diskusii na Tablet.TV. Čítať ďalej
09 | 05 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR