Po uvoľnení karantény v Turecku sa migranti vrátia na grécke hranice
08 | 05 | 2020 I Imrich Kovačič / TASR

Európska agentúra pre pohraničnú a pobrežnú stráž (Frontex) očakáva nový prílev migrantov do Európy potom, ako Turecko zruší ochranné obmedzenia týkajúce sa pandémie nového koronavírusu. Uviedla v piatok tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na interný dokument Frontexu.


Dokument agentúry Frontex z 5. mája tvrdí, že ak sa karanténne obmedzenia v tureckých provinciách Canakkale, Istanbul a Izmir zmiernia, mohlo by opätovne dôjsť k masovým pohybom migrantov smerom na grécko-turecké hranice.

V správe agentúry EÚ, ktorá má na starosti kontrolu hraníc schengenského priestoru, sa zároveň uvádza, že do oblasti okolo rieky Evros bolo vyslaných ďalších 262 policajtov z iných oblastí Grécka. Ide o citlivé miesto z hľadiska migrácie, lebo rieka Evros predstavuje celý úsek pevninskej hranice medzi Gréckom a Tureckom.

Koncom februára a začiatkom marca, ešte v dobe pred vypuknutím pandémie, sa po rozhodnutí Ankary nebrániť migrantom vo vstupe do Grécka, tisíce z nich presunuli na turecko-grécke hranice a pokúšali sa vstúpiť na územie členského štátu EÚ.

Na území Turecka sa nachádzajú v súčasnosti približne štyri milióny utečencov vrátane 3,6 milióna Sýrčanov.