Prezidentské voľby v Poľsku sa kvôli koronavírusu odkladajú
07 | 05 | 2020 I Mário Martinka

Poľské vládne koaličné strany sa dohodli, že odložia prezidentské voľby z dôvodu prepuknutia koronavírusu.


Nacionalistická strana Právo a spravodlivosti (PiS) požadovala, aby hlasovanie pokračovalo a aby bol Andrzej Duda (47) znovuzvolený, píše bbc.com

Juniorský koaličný partner Porozumenie spolu s opozíciou však uviedli, že PiS uprednostňuje politický záujem pred verejným zdravím. Voľby budú presunuté na „čo najskôr“, pričom sa bude hlasovať prostredníctvom pošty. Popri prebiehajúcej zdravotnej kríze, načasovanie prezidentských volieb priviedlo Poľsko aj do vážnej politickej krízy.

Medzinárodní aj poľskí volební pozorovatelia tiež vyjadrili obavy, že hlasovanie nebude dostatočne transparentné ani spravodlivé vzhľadom na to, že kandidáti pozastavili kampaň kvôli karanténnym opatreniam.

Podľa Americkej univerzity Johna Hopkinsa má Poľsko takmer 15 000 potvrdených infekcií vírusu a viac ako 700 úmrtí. Čísla Covid-19 sú nižšie ako v mnohých západoeurópskych krajinách, poľský minister zdravotníctva však varoval, že počet prípadov ešte nedosiahol vrchol.

Nová mutácia koronavírusu sa javí byť silnejšia a nákazlivejšia
Koronavírus zmutoval na silnejší kmeň po počiatočnom vypuknutí smrtiacej globálnej pandémie v Číne. Podľa novej štúdie by to mohol urobiť znova. Čítať ďalej
06 | 05 | 2020 | Mário Martinka


Za vlády prezidenta Dudu, Poľsko prijalo ďalekosiahle a kontroverzné zmeny v spoločnosti, vrátane zmien v súdnictve a médiách. Lídri opozície sa obávajú, že PiS, ktorý podporuje úradujúceho prezidenta, sa snaží zabezpečiť jeho víťazstvo aby mohli pokračovať v spomenutých zmenách.

V nedávnych prieskumoch verejnej mienky bol Duda ďaleko pred svojimi konkurentmi. Jeho oponenti tvrdia, že ťaží z pravidelného spravodajstva v štátnej televízii, zatiaľ čo bežné predvolebné kampane boli znemožnené.
Čo je to PiS?

Sociálne konzervatívny PiS posilnil svoju väčšinu v dolnej komore v minulých októbrových parlamentných voľbách.

Počas ich vlády strana bojovala nie len s EÚ a aj s opozíciou, ktorá sa postavila voči reformám poľského súdnictva a postoju k právam homosexuálov.

V roku 2018 PiS zmenila zákon tak, aby parlament mohol vyberať členov národnej rady, ktorá nominuje sudcov. Nové kontroverzné opatrenia prijaté v decembri uľahčujú prepúšťanie sudcov, ktorí kritizujú ďalšie reformy súdnictva.

Najvyšší súd Poľska dokonca varoval, že krajina bude pravdepodobne musieť opustiť EÚ práve kvôli týmto zmenám.

Európa vstúpi do „recesie historických rozmerov“
Pandémia koronavírusu uvrhla Európsku úniu do recesie, vyhlásila Európska komisia v stredu vo svojej jarnej hospodárskej prognóze. Čítať ďalej
07 | 05 | 2020 | Mário Martinka