Prečo vo východnej Európe trpí koronavírusom menej ľudí ako na západe?
07 | 05 | 2020 I Mário Martinka

Najdôležitejším dôvodom nezrovnalostí je implementácia skorých karanténnych opatrení


Koronavírusová mapa Európy objasňuje jednu vec: bohatšie národy západnej Európy trpia vírusom viac ako krajiny vo východnej polovici EÚ a to takmer bez výnimky, píše theguardian.com.

Porovnávanie údajov z rôznych krajín môže byť problematické a mnoho faktorov ich môže potenciálne skresliť. Porovnanie medzi západnou Európou na jednej strane a strednou a východnou Európou na druhej strane ukazuje zásadný rozdiel v množstve prípadov koronavírusu. Tento rozdiel je príliš značný na to, aby sa ignoroval.

Dokonca aj tie najviac postihnuté krajiny strednej a východnej Európy majú množstvo infikovaných a úmrtnosť na milión obyvateľov oveľa nižšiu ako západoeurópske národy, a v niektorých štatistikách sú skutočne pozoruhodné: Slovensko zaznamenalo iba 1 413 potvrdených prípadov a 25 úmrtí. Susedné Rakúsko, ktoré sa všeobecne považuje za úspešnú krajinu ak sa jedná o zvládnutie vírusu, má viac ako 10-násobok infekcií a 20-krát viac úmrtí ako Slovensko, pričom počet obyvateľov Rakúska je dvakrát tak veľký.

Existuje množstvo faktorov ktoré prispeli k menšiemu množstvu nakazených, napríklad: nižšia priemerná dĺžka života znamená menej zraniteľných starších ľudí, nižšia hustota obyvateľstva, menej letov do Číny, menej testovaní alebo dokonca len šťastie. Povinné nosenie masiek vonku, ktoré je dnes bežné pre väčšinu Európy, bolo zavedené veľmi skoro v Českej republike a na Slovensku a mohlo tiež pomôcť zastaviť šírenie vírusu.

Nová mutácia koronavírusu sa javí byť silnejšia a nákazlivejšia
Koronavírus zmutoval na silnejší kmeň po počiatočnom vypuknutí smrtiacej globálnej pandémie v Číne. Podľa novej štúdie by to mohol urobiť znova. Čítať ďalej
06 | 05 | 2020 | Mário Martinka


Najdôležitejším dôvodom sa však zdá byť skoré uvalenie karanténnych opatrení, ktoré zaviedli takmer všetky krajiny v regióne. Keď vlády v strednej a východnej Európe videli, čo sa v Taliansku deje, zaviedli rýchle opatrenia, zatiaľ čo v Británii a ďalších západoeurópskych krajinách sa verejné podujatia a stretnutia ešte stále organizovali v druhom a treťom marcovom týždni.

„Krajiny ako Švédsko a Veľká Británia prišli na to, že by mohli zaviesť rad politických rozhodnutí, a zabrániť tak zhoršeniu situácie. Zabránili tak absolútnemu narušeniu svojich systémov zdravotnej starostlivosti,“ povedal Ben Stanley, politológ na varšavskej univerzite SWPS.

Tento krok tiež viedol k väčšej ochote obyvateľov riadiť sa pokynmi. „Práve to, že sme sa cítili zraniteľní, pokiaľ ide o náš systém zdravotnej starostlivosti, prinútilo ľudí, aby dodržiavali opatrenia. Je to preto, že tomuto systému neveríte, “uviedol bulharský politológ Ivan Krastev.

Grécko, ktoré tiež zaviedlo včasné a prísne karanténne opatrenia s cieľom vyhnúť sa tlaku na svoj zdravotný systém zasiahnutý úspornými opatreniami, je ďalšou krajinou, v ktorej sú údaje o koronavíruse zatiaľ pozoruhodne nízke. V populácii 11 miliónov bolo doteraz potvrdených iba 2 620 prípadov koronavírusu.

Americká držiteľka Pulitzerovej ceny predpovedala koronavírus už v roku 2017
Laurie Garrettová, americká spisovateľka a držiteľka Pulitzerovej ceny, ktorá predpovedala túto pandémiu, očakáva roky smrti a "kolektívneho hnevu". Pre The New York Times sa s ňou rozprával a písal Frank Bruni. Čítať ďalej
05 | 05 | 2020 | Natália Sollárová


„Grécko malo rovnako ako krajiny v strednej a východnej Európe veľmi reálny pocit krehkosti svojho systému zdravotníctva,“ povedal George Pagoulatos, politický ekonóm, ktorý stojí v čele Helénskej nadácie pre európsku a zahraničnú politiku. „To podnietilo vládu, aby prijala naliehavé opatrenia skôr ako iné západoeurópske vlády, ktoré pociťovali väčší pocit bezpečnosti, pokiaľ ide o schopnosť ich systémov zvládnuť krízu.“

Grécko dúfa, že táto reakcia mu pomôže znovu získať medzinárodnú prestíž po rokoch bojovania s negatívnymi titulkami ktoré vykreslovali krajinu ako čiernu ovcu eurozóny. Grécko aj Česká republika boli zaradené do siete siedmich krajín s úspešnými reakciami na koronavírus od ktorých sa rakúsky kancelár, Sebastian Kurz inšpiroval pri zavádzaní postupov v boji proti vírusu vo svojej krajine.

V strednej Európe si niektorí myslia, že tento región nie je dostatočne ocenený za zvládnutie krízy kvôli nadradenému postoju západu voči východnej a strednej Európe.

„Kedykoľvek čítate niečo o východnej Európe, je to niečo zlé. Pozrite sa na nás, sme skvelí a vy ste hrozní. A potom máte veľkú krízu, v ktorej ľudia zomierajú, a zrazu západ je na tom horšie ako východ. Nemalo by sa viac uvažovať o tom, prečo? “ povedal Branko Milanović, srbsko-americký ekonóm špecializujúci sa na globálne nerovnosti v príjmoch.

„Ľudia nie sú zvyknutí hľadať v strednej a východnej Európe pozitívne príklady,“ uviedol jeden z vládnych predstaviteľov z krajín tohto regiónu. „Čiastočne je to spôsobené stereotypmi, ale, bohužiaľ, čiastočne si to spôsobujeme sami. Spôsob, akým naši maďarskí priatelia použili krízu na zavedenie obmedzení, je ťažké odôvodniť a región sa často berie ako celok.“

Na ceste k masovému očkovaniu obyvateľstva (Vladimír Prochvatilov)
Komentár Vladimíra Prochvatilova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
06 | 05 | 2020 | Zuzana Perželová


Maďarský premiér Viktor Orbán využil krízu na presadzovanie veľmi kritizovanej legislatívy, ktorá mu umožňuje vládnuť dekrétmi na dobu neurčitú. Poľská vláda plánuje tento víkend usporiadať kontroverzné prezidentské voľby poštovým hlasovaním.

Veronica Anghel, rumunská politologička na Stanfordskej univerzite, uviedla, že niektoré krajiny v regióne „dostávajú viac chvál, ako by mali dostať“.

Ocenila reakciu niektorých krajín vrátane Českej republiky a Slovenska, ktoré majú pomerne dobre financované systémy zdravotnej starostlivosti. „Ale Maďarsko, Rumunsko a Bulharsko sú na okraji; zvýšenie počtu prípadov systém prevráti “uviedla.

Úradníci v celom regióne si uvedomujú, že existuje možnosť nového nárastu infekcií. Z tohto dôvodu mnohé krajiny uvažujú o zmiernení opatrení, ale dodržiavajú prísne hraničné kontroly, aby zabránili zahraničným návštevníkom prejsť hranicami alebo prinajmenšom všetkých nových prichádzajúcich pocielajú do karantény.

Vírusová infekcia a nový svetový poriadok (Elena Pustovojtová)
Komentár Eleny Pustovojtovej (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
06 | 05 | 2020 | Iveta Machová