Vyšetrujú laboratórium vo Wu-chane
04 | 05 | 2020 I Mário Martinka

Spravodajská komunita oficiálne vylúčila informáciu, že koronavírus bol „vyrobený človekom“ alebo „geneticky modifikovaný“, píše breitbart.com. Nevylúčila však možnosť, že vírus neúmyselne unikol z laboratória vo Wu-chane, kde vedci študovali koronavírusy netopierov.


Úrad riaditeľa národnej spravodajskej služby vydal vo štvrtok toto vyhlásenie:

"[Spravodajská komunita] bude naďalej dôsledne skúmať prichádzajúce spravodajské informácie, aby určila, či ohnisko začalo kontaktom s infikovanými zvieratami alebo či to bolo výsledkom nehody v laboratóriu vo Wu-chane."

Národné zdravotné ústavy skúmajú, či Wu-chanský virologický inštitút prijal „všetky vhodné opatrenia na zabránenie uvoľneniu patogénov, ktoré študuje“. Prezident Trump v pondelok počas tlačového brífingu Bieleho domu tiež uznal, že sa „vážne vyšetruje“ zodpovednosť Číny za šírenie vírusu po celom svete.

„Robíme veľmi dôkladné vyšetrovanie a dáme vám vedieť, aký je výsledok. Mali by sme byť schopní vám priniesť odpovede, “dodal.

Washington Post, 2. apríla spochybnil počiatočnú teóriu Číny, že koronavírus sa objavil na trhu vo Wu-chane a prináša ďalšiu teóriu: „Existuje konkurenčná teória - náhodného laboratórneho uvoľnenia ... koronavírusu - o tejto teórií vedci celé týždne uvažujú.“

Venezuela tvrdí, že prekazila „inváziu“ z mora
Režim tvrdí, že pri pokuse o násilný prevrat z Kolumbie zahynulo 8 ľudí Čítať ďalej
04 | 05 | 2020 | Mário Martinka


14. apríla Wasington Post odhalil, že predstavitelia amerického veľvyslanectva v roku 2018 poslali späť do Washingtonu dve správy o nedostatočnej bezpečnosti na virologickom ústave Wu-chan. Jedna správa varovala, že práca laboratória na koronavírusoch a ich potenciálny ľudský prenos predstavuje riziko novej pandémie podobnej SARSu.

Richard Ebright, profesor chémie a chemickej biológie na Rutgers University, bol jedným z najvýznamnejších predstaviteľov teórie, že vírus mohol uniknúť z laboratória vo Wu-chane. Keď sa Daily Caller tento týždeň spýtal, či sa vírus nemohol dostať do ľudskej populácie v dôsledku nehody v laboratóriu vo Wu-chane, napriek popieraniu laboratória, odpovedal: „Áno. … Popieranie nie je vyvrátenie.“

The Washington Times informoval v utorok o správe vlády USA v ktorej sa uvádza, že laboratórium vo Wu-chane je „najpravdepodobnejším“ zdrojom ohniska koronavírusu. „Existujú nepriame dôkazy, ktoré by naznačovali, že by to tak mohlo byť,“ píše sa v správe.

Čína odmieta poskytnúť dôležité informácie. Vláda Číny zamietla vzorky koronavírusu z USA a obmedzila uverejňovanie akýchkoľvek prác na tému pôvodu vírusu.

Peking tiež odmieta výzvy na medzinárodné vyšetrovanie pôvodu vírusu. Austrálsky premiér Scott Morrison uviedol, že budúci mesiac na výročnom stretnutí Svetového zdravotníckeho zhromaždenia bude presadzovať vyšetrovanie.

Nepriateľské štáty sa snažia ukradnúť výskum koronavírusu, tvrdia Briti
Odborníci tvrdia, že Rusko, Irán a Čína sú pravdepodobne za kybernetickými útokmi na univerzity, ktoré realizujú výskum koronavírusu Čítať ďalej
04 | 05 | 2020 | Mário Martinka


Čínsky diplomat Chen Wen v Spojenom kráľovstve v piatok povedal, že výzvy na vyšetrovanie sú politicky motivované a odvracajú pozornosť Číny od boja proti pandémii. "Toto je politicky motivovaná iniciatíva, myslím si, že sa na tom nikto nemôže dohodnúť ... Nikomu by to neslúžilo," uviedol.

V nedávnej správe Európskej únie sa zistilo, že Čína vedie otvorenú a skrytú globálnu dezinformačnú kampaň s cieľom odvrátiť vinu za vypuknutie vírusu.

Lawrence Sellin, bývalý fyziológ Výskumného ústavu infekčných chorôb v armáde USA, uviedol v rozhovore, že stále nie sú definitívne odpovede na pôvod vírusu. Povedal, že niektorí vedci môžu odmietať teóriu úniku vírusu z laboratória Wu-chan pre to, aby sa predišlo kontroverznosti alebo aby neohrozili vzťahy na vedeckej úrovni s Čínou.

„To, čo sa snažia urobiť, je, že sa nám snažia natlačiť do krku niečo bez dôkazov, a to najmä vtedy, ak existujú dôkazy o opaku. Pre mňa to nie je vedecká metóda, to je politická metóda, “povedal Sellin, ktorý je tiež členom Konzervatívnej strážnej skupiny, Občianska komisia pre národnú bezpečnosť (CCNS).

"Myslím, že teraz nikto nevie, odkiaľ to prišlo," povedal.

Čína zverejnila video v „LEGO štýle“, ktoré propaguje falošnú reakciu USA na koronavírus (VIDEO)
Čína zverejnila na YouTube video s názvom „Once upon a virus“, ktoré propaguje komunistickú diktatúru a jej zaobchádzanie s koronavírusom, zatiaľ čo zobrazuje nekompetentnosť a pomalú reakciu USA, informuje portál Breitbart. Čítať ďalej
03 | 05 | 2020 | Timotej Dudka