Venezuela tvrdí, že prekazila „inváziu“ z mora
04 | 05 | 2020 I Mário Martinka

Režim tvrdí, že pri pokuse o násilný prevrat z Kolumbie zahynulo 8 ľudí


Venezuelská vláda vyhlásila, že v skorých nedeľných hodinách zmarila ozbrojenú inváziu z mora, pričom zabila osem útočníkov a zatkla ďalších dvoch. Vyhlásila, že to bol pokus o prevrat, ktorý sa začal v susednej Kolumbií a bol kontrolovaný  z USA, píše ft.com

Minister vnútra Néstor Reverol povedal štátnej televízii, že útočníci sa za pomoci motorových člnov pokúsili vyloiť v blízkosti prístavného mesta La Guaira, neďaleko mesta Caracas. Označil ich za „teroristických žoldnierov“ a uviedol, že plánujú „zavraždiť vodcov revolučnej vlády“ a začať puč. Dodal, že operácia pokračuje a, že by mohlo dôjsť k ďalším zatknutiam.

Druhý najmocnejší muž vládnej socialistickej strany, Diosdado Cabello, uviedol, že zahynulo osem ľudí vrátane bývalého kapitána armády, o ktorom povedal, že bol spolupracovníkom Clívera Alcalá, bývalého venezuelského generála, ktorý pred dvoma rokmi utiekol do Kolumbie a, ktorý nedávno priznal, že plánuje inváziu do Venezuely.

Európa už migrantov až tak neláka. Otáčajú sa na hraniciach
Strach z koronavírusu núti mnohých Afričanov vrátiť sa do svojej vlasti. Dôvodom návratu často býva zatvorenie hraníc v Európe kvôli pandémii a hroziaca hospodárska kríza. Čítať ďalej
04 | 05 | 2020 | Slávka Cigáňová


Cabello uviedol, že jedným z dvoch zadržaných mužov bol venezuelský občan, ktorý sa priznal k tomu, že spolupracuje s Úradom pre boj s drogami ( DEA ).

Incident prichádza mesiac po tom, čo sa Alcalá odovzdal americkým úradom. Povedal, že plánuje „vojenskú operáciu proti diktatúre Madura“ z táborov na polostrove La Guajira, ktorý zdieľa Kolumbia s Venezuelou. Operácia sa zrútila po tom čo kolumbijská polícia našla v zadnej časti dodávky poloautomatické pušky, prilby, okuliare pre nočné videnie a nepriestrelné vesty. USA popreli existenciu takejto operácie.

Cabello povedal, že nedeľný pokus o inváziu bol súčasťou väčšieho plánu. "Zvyšok skupiny pokračoval dnes ráno so svojím plánom," uviedol. K incidentu došlo v čase zvýšeného napätia medzi USA a Venezuelou. Vláda Donalda Trumpa chce prinútiť prezidenta Nicolása Madura aby sa vzdal moci.

V marci ministerstvo spravodlivosti USA podalo obvinenie na Madura a tucet jeho spolupracovníkov v súvislosti s „narko-terorizmom“. Vyhlásilo, že zaplatí 15 miliónoch dolárov za informácie, ktoré by viedli k zatknutiu Madura.

Minulý mesiac USA vyslali vojnové lode bližšie k venezuelskému pobrežiu, aby zastavili to, čo prezident Donald Trump opísal ako „kartely, zločinci, teroristi a záškodníci“, ktorí využívajú pandémiu koronavírusu na pašovanie drog do USA.

Rozpadne sa pre 13. dôchodky koalícia?
Aj keby Matovič zrazu dostal lekciu z excelu, zrejme mu to ani naďalej nebude brániť vo vytrvalých útokoch na dôchodcov. Čítať ďalej
03 | 05 | 2020 | Pavol Jesenský