Od stredy sa otvorí viacero prevádzok a služieb, ako bolo pôvodne plánované, povolené budú aj bohoslužby
04 | 05 | 2020 I Peter Haluza

Od stredy budú povolené budú aj bohoslužby s tým, že bude potrebné zabezpečiť minimálne dvojmetrové odstupy. Hygienici pritom odporúčajú vykonať v nedeľu samostatné bohoslužby pre seniorov.


Od stredy 6. mája budú môcť mať otvorené viaceré prevádzky a služby, ktoré pôvodne spadali až do tretej fázy otvárania ekonomiky. Na tlačovej besede po stretnutí s konzíliom odborníkov - epidemiológov to povedal premiér Igor Matovič.

Novinkou je aj povolenie poskytovania stravovania na vonkajších terasách s tým, že okraje stolov budú môcť byť minimálne 2 metre od seba. Pri jednom stole budú môcť byť maximálne dvaja ľudia, alebo rodičia s deťmi.

Otvoriť budú môcť aj služby krátkodobého ubytovania, teda hotely a penzióny za stanovených podmienok. Nebudú môcť byť otvorené welness služby, jedlo bude môcť byť donesené na izbu. Po ukončení každej návštevy bude musieť byť izba 24 hodín voľná.

Na kúpe respirátorov sme proti Čechom prerobili minimálne milión eur
Od vypuknutia krízového stavu Slovensko nakupovalo chirurgické rúška v priemere dvakrát tak draho ako naši západní susedia. Čítať ďalej
03 | 05 | 2020 | Peter Haluza


Povolené budú aj bohoslužby s tým, že bude potrebné zabezpečiť minimálne dvojmetrové odstupy. Bude platiť zákaz podávania rúk, sväté prijímanie bude možné len do ruky. Hygienici pritom odporúčajú vykonať v nedeľu samostatné bohoslužby pre seniorov. Bohoslužby budú pravdepodobne kratšie.

„Pri vstupe do chrámov bude dezinfekcia na ruky. Sväté prijímanie sa bude môcť podávať len do rúk, nie do úst. V chrámoch a kostoloch bude musieť byť zabezpečené aj dostatočné a pravidelné vetranie. Na laviciach a zemi budú presne vyhradené odstupy a bude platiť zákaz podávania si rúk. Veriaci budú dva metre od seba,“ priblížil podľa agentúry SITA Matovič.

Otvoriť budú môcť aj obchody bez obmedzenia metrov štvorcových, ďalej kaderníctva, holičstvá a soláriá. Jazdiť budú môcť aj taxislužby s tým, že bude potrebné zabezpečiť oddelenie prednej a zadnej časti auta fóliou. Vzadu v taxíku nebude môcť byť pustená klimatizácia. Sprístupnia sa aj vonkajšie turistické atrakcie. V obchodoch bude možné začať si skúšať odevy. Obchody v nedeľu ostávajú naďalej zatvorené až do konca koronakrízy. "Ja dúfam, že aj dlhšie," dodal k nedeľňajšiemu zákazu predávať Matovič.

Výnimku z pôvodne plánovaného otvárania služieb tvoria detské kluby do 10 rokov, ktoré zatiaľ otvorené nebudú. Zatvorené ostávajú kiná, divadlá, kúpaliská, obchodné centrá, školy a škôlky. K ich otvoreniu príde až v ďalšej fáze, ktorá bude závisieť od vývoja epidemiologicke situácie. Podľa premiéra sa pri ich otváraní môže postupovať podľa veku detí, ale aj podľa typu zamestnania rodičov. Skôr by tak mohli byť otvorené  školy pre deti zdravotníkov, učiteľov, policajtov či vojakov.

Rozpadne sa pre 13. dôchodky koalícia?
Aj keby Matovič zrazu dostal lekciu z excelu, zrejme mu to ani naďalej nebude brániť vo vytrvalých útokoch na dôchodcov. Čítať ďalej
03 | 05 | 2020 | Pavol Jesenský


Aktualizácia: 

Ako uviedla agentúra SITA, minister zdravotníctva SR Marek Krajčí upozornil, že jedno z najdôležitejších opatrení je spustenie plánovaných operácií. Potrebujeme podľa neho taktiež začať vyšetrovať pacientov v ambulanciách. Pripomenul občanom, že ak im nebude poskytnutá zdravotná starostlivosť, môžu podať podnet na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Požiadal lekárov, ambulancie aj ústavné zariadenia, aby maximálnym spôsobom poskytovali zdravotnú starostlivosť pacientom, ktorí ju nevyhnutne potrebujú.

Krajčí tiež informoval, že vzhľadom na priaznivú epidemiologickú situáciu rezort znížil počet lôžok rezervovaných pre pacientov s ochorením Covid-19. "V troch vlnách reprofilizácie počítame v dvanástich kľúčových koncových nemocniciach s 12 500 lôžkami, ktoré budú neustále pripravené pre pacientov pozitívnych na Covid-19," uviedol. Zvyšok kapacít sa má podľa neho efektívne využívať na poskytovanie zdravotnej starostlivosti, uviedla SITA.