Nemeckí politici sa hádajú o zdieľaní jadrových zbraní NATO
04 | 05 | 2020 I Marek Molnár

Účasť Nemecka na iniciatíve zdieľania jadrových zbraní NATO iba zvyšuje riziko katastrofických nesprávnych odhadov, pretože Berlín nemá skutočný vplyv na rozhodnutia zahraničnej politiky Washingtonu. Tvrdí to  vysoko postavený sociálny demokrat, informuje portál RT.


Najnovší prehľad jadrového postoja Pentagonu a jeho vývoj a rozmiestnenie taktických jadrových zbraní ukazuje, že vláda USA ich už viac nepovažuje za čisto obranné zariadenia na odstrašovanie, uviedol Rolf Mutzenich, predseda politickej strany SPD, ktorá je spojencom s vládnúcimi konzervatívcami kancelárky Angely Merkelovej.

"Naozaj si niekto myslí, že keby Donald Trump plánoval jadrový útok, že by ho Nemecko zastavilo len preto, že prepravujeme niekoľko hlavíc?," spýtal sa Mutzenich.

Jeho postoj proti pretrvávajúcej prítomnosti amerických jadrových zbraní na nemeckej pôde zdieľali obaja vedúci predstavitelia SPD, Norbert Walter-Borjans a Saskia Eskenová, ktorí znovu zdôraznili svoj pevný postoj proti akémukoľvek použitiu, zdieľaniu a využívaniu jadrových zbraní.

Koaličný partner okamžite obvinil SPD z populizmu, pričom zákonodarca CDU Patrick Sensburg vyjadril obavy, že takéto vyhlásenia oslabujú solidaritu NATO a dôveru partnerov v „schopnosť Nemecka plniť svoju úlohu.“

"SPD sa nevyzná v bezpečnostnej politike ... americké jadrové zbrane slúžia predovšetkým na našu ochranu," oponoval Sensburg.

V prípade Johnsonovho úmrtia sa malo postupovať podľa scenára typu „smrť Stalina“
Britský premiér Boris Johnson, ktorý koncom marca bojoval s Covid-19, mal ťažký priebeh choroby, pričom nemohol uveriť, že počas niekoľkých dní sa jeho zdravotný stav tak zhoršil. V rozhovore pre denník The Sun prezradil, že existoval plán pre... Čítať ďalej
03 | 05 | 2020 | Marek Molnár