Mileniáli to "vyhrali". Chytá ich každá kríza
03 | 05 | 2020 I Slávka Cigáňová

Generácia narodená v rokoch 1981 až 1996 nemala čas našetriť si peniaze a zabezpečiť bývanie. Na súčasnú koronakrízu dopláca najhoršie, informoval týždenník Trend.


Mladí ľudia, ktorí sa narodili po roku 1981, majú dnes poväčšine zamestnanie bez trvalého pracovného pomeru a sociálnych istôt, ktoré z neho plynú. Našli si prácu skôr v segmentoch v súčasnosti postihnutých kvôli pandémie koronavírusu.

Portál trend.sk pripomína, že ide o ľudí, ktorí pravdepodobne ukončili strednú školu tesne pred teroristickými útokmi z 11. septembra 2001. O sedem rokov neskôr ich zasiahla finančná kríza 2008. A to boli na pracovnom trhu len niekoľko rokov. Väčšina z nich nemala zo svojich prvých zárobkov veľa, keďže pred sebou tlačili masívne študentské dlhy.

O desať rokov neskôr, keď sa už chceli konečne usadiť, príde pandémia. Bez problémov stiahla ekonomiku mnohých krajín do recesie. Trend.sk pripomína, že v Spojených štátoch sú mileniáli do veľkej miery odstrihnutí aj od realitného trhu. Keďže nastupovali do pracovného pomeru okolo roku 2008, zachytila ich hypotekárna kríza. Vyústila totiž až do celosvetovej hospodárskej krízy.

Ako koronavírus ovplyvnil mobilitu Slovákov? Google zverejnil dáta
V porovnaní s obdobím pred prepuknutím pandémie koronavírusu chodia Slováci do práce na 60 percent. Podľa dát z Google sa však mobilita na Slovensku postupne zvyšuje. Čítať ďalej
02 | 05 | 2020 | Jaroslav Fabok