Matovič a Fico emočne nezvládajú svoju politickú situáciu, tvrdí politológ
03 | 05 | 2020 I Jaroslav Fabok

Podľa politológa Jozefa Lenča sa začnú v boji o vedenie strany Smer formovať súperiace tábory. Ťažké obdobie však čaká aj premiéra Igora Matoviča, ktorý sa podľa politológa, v kontexte sľubov o politickej zmene, správa neštandardne a situáciu nezvláda.


„Ukazuje to aj to, že pravdepodobne obaja emočne nezvládajú svoju aktuálnu politickú situáciu, pretože ich výroky nie sú hodné pozícií, ktoré zastávajú,“ v rozhovore pre Pravdu vysvetľuje Lenč vyhrotený vzťah medzi oboma politikmi.


Upozorňuje tiež, že premiér, ktorý pred voľbami sľuboval že sa stane garantom politickej zmeny, nedal poslancom pri hlasovaní o dôvere vláde možnosť reakcie na to, čo hovorí.


Koalícia sa zachovala neštandardne aj tým, že sa do procesu schvaľovania programového vyhlásenia vlády rozhodla zahrnúť aj nominácie do Súdnej rady. Tieto sú pritom v priamom rozpore s obsahom časti programového vyhlásenia, ktorá sa týka práve kreovania Súdnej rady.


Vláda chystá reformu dôchodkového systému. Čo všetko sa bude meniť?
Vláda Igora Matoviča sľubuje viacero zmien v dôchodkovom systéme. Reformy sa budú týkať všetkých dôchodkových pilierov, zvyšovania penzií, ale napríklad aj zdanenia výsluhových dôchodkov pre bývalých príslušníkov ŠtB. Čítať ďalej
02 | 05 | 2020 | Jaroslav Fabok

Matovič taktiež v poslednom čase obvinil Smer zo sabotáže boja s koronakrízou. Lenč však pre Pravdu ozrejmuje, že najsilnejšia opozičná strana si len plní svoje povinnosti, ktoré spočívajú v kritike vlády. Zároveň sa však pri hlasovaní o návrhoch, ktoré majú pomôcť pri boji s krízovou situáciu, nesnažia robiť obštrukcie a poslanci Smeru za ne vo veľkej väčšine hlasujú.


Politológ vidí ako problém tvrdé vyjadrenia oboch politických aktérov, ktoré si na svoju adresu navzájom často smerujú. „Žiaľ, postupne sa takýto slovník stáva štandardom slovenskej politiky… To opäť výrazne podkopáva slovenskú politickú kultúru,“ dodáva Lenč.


Vrieť to podľa neho začne aj v Smere, v ktorom sa začína boj o predsednícke kreslo. Z dôvodu, že na Ficovi je badať známky únavy, by väčšiu hrozbu na čele Smeru voči súčasnej koalícii mohol predstavovať Peter Pellegrini, myslí si politológ.


AKTUÁLNE: Sulík sa nespráva ako koaličný partner, tvrdí Matovič
Premiér sa okrem kritiky R. Sulíka vyjadril aj k otváraniu škôl, obchodov aj k prípadnému rušeniu 13. dôchodkov. Čítať ďalej
02 | 05 | 2020 | Peter Haluza