Stopnutie interupcií – ochrana alebo porušovanie práv?
02 | 05 | 2020 I Natália Sollárová

Ombudsmanka aj mimovládky upozorňujú, že nevykonávanie interupcií je porušením ľudských práv. Ministerstvo si to ale nemyslí a je proti umelému prerušeniu tehotenstva počas pandémie, hoci ho nezakazuje. 


Minister zdravotníctva Marek Krajčí v súčasnej situácii neodporúča vykonávať interupcie. Rozhodnutie odôvodňuje rizikom ohrozenia zdravia žien novým koronavírusom. Podľa Denníka N mimovládky a ombudsmanka Mária Patakyová upozorňujú, že ich stopnutie je porušovaním ľudských práv a vyzvali členov vlády, aby ženám počas epidémie zabezpečili prístup k bezpečným interupciám.

Adriana Mesochoritisová z ľudskoprávnej organizácie Možnosť voľby hovorí, že „umelé prerušenie tehotenstva je služba, na ktorú majú ženy zo zákona nárok. Aj počas kríz musí každá vláda rešpektovať neodňateľnosť ľudských práv“.

Hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová sa za rezort vyjadrila, že „dnes sa, žiaľ, nachádzame v stave, keď nedokážeme s čistým svedomím prevziať zodpovednosť za ohrozenie životov a zdravia žien pri úkonoch, ktoré nie sú nevyhnutnou zdravotnou starostlivosťou.“

Ombudsmanka skonštatovala za minulý rok 130 porušení základných práv a slobôd
Zbytočné prieťahy, a to najmä v súdnych konaniach, sú opakovane najčastejším problémom týkajúcim sa porušovania základných ľudských práv a slobôd. Čítať ďalej
01 | 05 | 2020 | TASR


Plánované operačné zákroky sa na Slovensku začali postupne obmedzovať od polovice marca a podľa mimovládnych organizácií, niektoré nemocnice prestali aj s vykonávaním interupcií.

Ombudstmanka preto požiadala ministra zdravotníctva, aby ženám zabezpečil prístup k zákroku na umelé prerušenie tehotenstva. „Považujem za nevyhnuté zdôrazniť, že pandémia COVID-19 by sa nemala využívať ako ospravedlnenie na neprimerané zasahovanie do sexuálnych a reprodukčných práv žien,“ uviedla Patakyová.

Podľa jej ďalších slov, ak nebudú mať prístup k bezpečnej interupcii, bude sa vykonávať viac nelegálnych potratov, ktoré môžu ohroziť zdravie i život žien. Právo na bezpečnú interupciu pritom vyplýva z domácej i medzinárodnej legislatívy.

Ministerstvo s názorom, že nevykonávanie interupcií je porušením práva žien nesúhlasí. „Tvrdenie, že ide o využívanie a neprimerané zasahovanie do sexuálnych práv žien, vnímame ako závažné obvinenie bez akéhokoľvek základu,“ namieta a argumentuje tiež tým, že boli pozastavené aj iné operácie, napríklad mozgu, srdca, žlčníka či výmeny kĺbov.

Ombudsmanka žiada zmeniť systém štátnej karantény
Mnohí Slováci sa odmietajú vrátiť do vlasti, lebo sa boja možnej nákazy počas štátom organizovaného prevozu a počas umiestnenia v zariadení, ktoré na výkon štátnej karantény slúži. Čítať ďalej
28 | 04 | 2020 | TASR


Ministerstvo zdravotníctva ďalej tvrdí, že stopnutím interupcií, naopak, chráni zdravie a životy žien. „Veríme, že pani ombudsmanka pochopí, že oslabenie imunity počas chirurgickej operácie môže násobiť rizikovosť každej operácie. Práve operáciami oslabené tehotné matky by tak mohli byť výrazne ohrozené na svojom živote a zdraví,“ vysvetľuje hovorkyňa ministerstva.

Minister však podľa Denníka N potvrdil, že interupcie sa môžu robiť aj naďalej. „Keď sa tá žena rozhodne podstúpiť všetky riziká, ktoré sú s tým spojené, a takisto sa aj lekár rozhodne všetky tieto riziká podstúpiť, tak momentálny právny stav je taký, že sa to môže robiť.“

To znamená, že ministerstvo interupcie síce neodporúča, ale ani nezakazuje.

Mimovládne organizácie však tvrdia, že majú informácie o tom, že niektoré ženy sa teraz na interupciu nevedia dostať. Mesochoritisová dodáva, že v skutočnosti je to dlhodobý problém. „Od roku 2015 predsa vieme, že vykonávanie interrupcií nie je v niektorých regiónoch prístupné,“ vysvetľuje. Dôvodom je podľa nej napríklad aj to, že si celé nemocnice uplatňujú výhradu vo svedomí.

Ľudskoprávne aktivistky preto už dlhodobejšie vyzývajú, aby ministerstvo zdravotníctva umožnilo aj na Slovensku tzv. tabletkovú interupciu, ktorá je bezpečnejšia. Takýmto spôsobom je dostupná takmer vo všetkých vyspelých krajinách.

Ombudsmanka žiada garanciu prístupu k interrupciám počas pandémie
Verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová žiada garanciu prístupu k interrupciám počas pandémie. Čítať ďalej
21 | 04 | 2020 | SITA