Dovážané lacné poľské hydinové mäso je nevyhovujúce
01 | 05 | 2020 I SITA

Kontroly v apríli vykonané Štátnou veterinárnou a potravinovou správou (ŠVPS) podľa Únie hydinárov Slovenska (ÚHS) opätovne potvrdili, že lacné poľské hydinové mäso dovážané na Slovensko je nevyhovujúce.


Za posledných niekoľko dní mesiaca apríl boli podľa ÚHS z trhu stiahnuté mnohé výrobky s krajinou pôvodu Poľsko. Agentúru SITA o tom informoval riaditeľ Únie hydinárov Slovenska Daniel Molnár.

Medzi stiahnuté poľské výrobky z trhu patria na základe nedostatku Salmonella Enteritidis kuracie prsia od výrobcu Firma Handlowo-Produkcyjna „JANAS", chladené kuracie štvrte od firmy KABANOS Kojs Miroslaw i Joanna Kojs - Kowalczyk sp. Jawna, chladené kuracie štvrťky od spoločnosti Zaklady Miesne Wieslaw Lesniak a kuracie prsia chladené od výrobcu P.P.H.U. BIELA, Stanislav Biela.

Poľské hydinové mäso je na Slovensko dovážané podľa ÚHS za podozrivo extrémne nízke ceny, ktoré vyvolávajú následné znižovanie cien slovenskej produkcie a veľké straty pre slovenských producentov hydinového mäsa a ohrozenie ich existencie v súčasnej krízovej situácii.

Medzi Sulíkom a Matovičom ide o demonštratívnu paľbu, tvrdí politológ
Za demonštratívnu paľbu so „slepými nábojmi“ považuje politológ Tomáš Koziak výčitky, ktoré si tento týždeň vymenili premiér Igor Matovič (OĽaNO) a minister hospodárstva Richard Sulík (SaS). Čítať ďalej
01 | 05 | 2020 | SITA


"Ceny poľských producentov sú výrazne pod úrovňou výrobných nákladov a ohrozujú hospodársku súťaž na našom trhu. Takéto ceny sú pre slovenských spracovateľov a chovateľov hydiny likvidačné," ozrejmil Molnár.

Posledný prieskum zastúpenia jednotlivých druhov potravín v obchodných reťazcoch pôsobiacich na slovenskom trhu realizovaný Slovenskou poľnohospodárskou a potravinárskou komorou (SPPK) preukázal, že na slovenskom trhu je iba 45 % slovenského hydinového mäsa.

"Preto je dôležité, aby spotrebitelia dávali prednosť slovenskému hydinovému mäsu a pozorne čítali údaje o krajine pôvodu uvedené na etikete hydinového mäsa. V prípade, ak je na nich uvedené chované: Slovenská republika (Slovensko, SR), zabité: Slovenská republika (Slovensko, SR), majú garanciu, že ide o slovenské hydinové mäso, ktoré je kvalitné, bezpečné, zdravé, čerstvé a niekoľkokrát skontrolované veterinárnymi inšpektormi," dodal Molnár.

Wizz Air pokračuje v pozastavení letov na Slovensko a zo Slovenska do 14. mája
Pozastavenie letov je dôsledok opatrení prijatých slovenskými úradmi s cieľom minimalizovať šírenie koronavírusu. Čítať ďalej
01 | 05 | 2020 | SITA


Z vyššie uvedených dôvodov sa Únia hydinárov Slovenska obracia na štátne inštitúcie s požiadavkou na pokračovanie a zintenzívnenie kontrol dovážaného poľského hydinového mäsa na náš trh a na prijatie účinných opatrení na zamedzenie dovozu lacného a nekvalitného hydinového mäsa do SR.

"Únia hydinárov Slovenska sa chce poďakovať ŠVPS SR a Ministerstvu pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR za zvýšenú intenzitu kontrol dovážaného hydinového mäsa v obchodnej sieti v SR. Je to jediná cesta ako ochrániť domácich výrobcov hydiny, ale najmä spotrebiteľov, ktorých zdravie je týmito výrobkami ohrozené," uzavrel Molnár.

Únia hydinárov Slovenska už niekoľko rokov upozorňuje na neustále sa objavujúce aféry so zahraničnými, predovšetkým poľskými potravinami.

Kollár vidí v strane Za ľudí lídrov, ktorí môžu efektívnejšie osloviť voličov ako Remišová
Vo vládnej strane Za ľudí sú lídri, ktorí môžu efektívnejšie a uveriteľnejšie osloviť voličov strany ako Veronika Remišová. Pre agentúru SITA to uviedol člen strany a poslanec Národnej rady SR (NR SR) Miroslav Kollár. Čítať ďalej
01 | 05 | 2020 | SITA


Tie sú za posledných 10 rokov spájané s viac ako 40 potravinovými aférami. Iba v prípade hydinového mäsa a vajec boli zaznamenané škandály ako zakázaný rastový hormón v poľských kŕmnych zmesiach, poľské hydinové mäso s plesňami, posypová soľ v poľských hydinových mäsových výrobkoch, poľské hydinové rezne s obsahom antibiotík, skrmovanie zakázanej mäsokostnej múčky v Poľsku, poľské hydinové výrobky s obsahom kačacieho a husacieho mäsa so salmonelou, poľské hydinové mäso s obsahom zakázaných rastových antibiotík, poľské kuracie mäso s obsahom nepovolených polyfosfátov, poľské vajcia s obsahom karcinogénnych látok a s vysokým obsahom dioxínov a fipronilu.

Veľký škandál bol aj v súvislosti s poľským hovädzím mäsom.

Pre slovenských žiakov študujúcich v zahraničí od 1. mája neplatí povinná štátna karanténa
Pre uchádzačov o štúdium a žiakov či študentov všetkých typov škôl v Českej republike, Poľsku, Maďarsku a Rakúsku neplatí od 1. mája povinná štátna karanténa. Čítať ďalej
01 | 05 | 2020 | SITA