Nexis Fibers má opäť energiu, Sulíkov tlak na Chemes Humenné pomohol
30 | 04 | 2020 I Slávka Cigáňová

Medzi Chemes Humenné a firmou Nexis Fibers vznikol spor pre dodávky energie. Neposlúchli ani nariadenie súdu. O prácu teraz v Humennom príde takmer 400 zamestnancov. Správu zverejnili Aktuality.sk.


Firma Chemes Humenné z časti vykuruje samotné mesto, vlastní aj priemyselný park. Inej humenskej firme Nexis Fibers, sídliacej v parku, obmedzila dodávky energií. Tá v dôsledku toho ohlásila prepúšťanie 400 zamestnancov, teda takmer celý podnik.

Spoločnosť Chemes podľa Aktualít.sk argumentuje, že Nexis Fibers jej neplatí za odberanú energiu. Firme Nexis Fibers, venujúcej sa výrobe priemyselných vlákien, sa nepozdáva výška úhrad za energie, ktoré majú byť neoprávnené. Disponujú aj súdnym opatrením, ktoré prikazuje firme Chemes plne obnoviť dodávky energie.
Sulík na scéne

Do sporu vstúpil aj minister hospodárstva Richard Sulík, ktorý avizoval podanie trestného oznámenia na firmu Chemes, keďže neposlúchli jeho výzvu, aby energie vo svojom priemyselnom parku znova sprístupnili. „Žiaľ, táto spoločnosť absolútne ignoruje súdne opatrenie, v ktorom je jasne uvedené, že nesmú odstaviť Nexis Fibers od energie. Teraz môže skončiť na ulici všetkých 400 ľudí, ktorí tam pracujú. Je to jasný príklad nerešpektovania súdu a preto som sa rozhodol konať.“

AKTUÁLNE: Matovič avizoval možné skoršie otvorenie všetkých prevádzok na Slovensku
Vláda možno urýchli otváranie ekonomiky. Čítať ďalej
30 | 04 | 2020 | Peter Haluza


Firma Nexis Fibers musela v dôsledku výpadkov energie prerušiť výrobu. Zamestnanci sú už vyše týždňa doma, poberajú len 60 percent platu.
V čom je problém?

Všetko sa začalo v piatok 17. apríla. Humenský Chemes v priemyselnom parku obmedzil dodávky tepelnej a elektrickej energie firme Nexis Fibers vzhľadom k tomu, že firmy sa už dlho nevedeli dohodnúť na výške cien za poskytovanú energiu.

Chemes tvrdí, že Nexis Fibers im neplatila za dodanú energiu. „Spoločnosti budeme dodávať len taký objem energií a médií, za ktoré reálne zaplatí. Je neudržateľné a nemysliteľné, aby jeden neplatiaci odberateľ ohrozoval 1 800 pracovných miest firiem pôsobiacich v priemyselnom parku,“ citoval Korzár predstaviteľov firmy.

MIMORIADNE: Parlament schválil programové vyhlásenie vlády
Vláda Igora Matoviča získala dôveru parlamentu. Vládny program nepodporili koaličné poslankyne Jana Cigániková (SaS) a Alexandra Pivková (Za ľudí), za hlasoval Vladimír Faič (Smer-SD). Čítať ďalej
30 | 04 | 2020 | Peter Haluza


Nájomca v priemyselnom parku ale hovorí, že svoje záväzky Chemesu uhrádza, dokonca vopred. Nesúhlasí však s ich výškou, pričom spor sa vedie aj pre nedoplatky, ktoré od nich Chemes žiada. Nepomohlo ani stretnutie na humenskej radnici za účasti primátora Miloša Merička.

„Do dnešného dňa nedošlo k dodávkam energií zo strany Chemes. Vedenie našej spoločnosti bolo nútené prísť na úrad práce a ohlásiť prepúšťanie. Bude sa prepúšťať celý kmeňový stav našich zamestnancov vrátane manažérov a mňa,” vyhlásil Ján Kučeravý, výkonný riaditeľ Nexis Fibers.
Opäť vyrábajú

Ako vo štvrtok uviedla agenúra SITA, spoločnosť Chemes a. s. Humenné obnovila dodávky energií pre firmu Nexis Fibers, ktorá pôsobí v jej priemyselnom parku. Šéf rezortu Richard Sulík uvítal, že tlak zo strany ministerstva a avizované trestné oznámenie zabralo.

Ako potvrdil výkonný riaditeľ spoločnosti Nexis Fibers Ján Kučeravý, Chemes dodávky na základe dohody s ministrom hospodárstva obnovil v stredu 30. apríla od 6. hodiny. „Naši technici postupne, podľa plánu výroby, spúšťajú strojné zariadenia a tie by mali byť do dvoch dní v plnej prevádzke,“ uviedol Kučeravý. Zároveň však zdôraznil, že opätovné spustenie výroby neznamená, že 400 zamestnancov spoločnosti prestáva byť v ohrození, uviedla SITA.

Kočner spáva dobre. Aký je jeho psychologický profil?
Motívom objednania vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice mohol byť podľa znalkyne pocit ohrozenia. Informácie o psychologickom posudku Mariana Kočnera, ktorý je prezentovaný aj ako dôkaz na hlavnom pojednávaní, priniesol Denník N. Čítať ďalej
30 | 04 | 2020 | Natália Sollárová