Marian K. odmieta, že by ho Kuciakove články ohrozovali
30 | 04 | 2020 I SITA

Marian K., ktorý čelí obžalobe z objednávky vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka, odmieta, že by články zavraždeného akýmkoľvek spôsobom ohrozovali jeho osobu alebo podnikanie. Uviedol to dnes pred Špecializovaným trestným súdom v Pezinku po tom, ako súd oboznámil články Kuciaka, v ktorých sa venoval práve obžalovanému podnikateľovi.


Podľa Mariana K. sa jeho meno často v Kuciakových článkoch objavovalo len preto, aby mali väčšiu čítanosť a inak sa ho vec netýkala. „Vo všetkých článkoch sa nachádza strašne veľa nepravdivých údajov,“ povedal obžalovaný s tým, že všetky Kuciakove tvrdenia bol schopný vyvrátiť. „Nikto nemôže veriť tomu, že by som nechal odpraviť Jána Kuciaka a jeho partnerku,“ uviedol Marian K. s tým, že len „úplný idiot by nemohol predpokladať, čo by taká vražda vyvolala“. Zavraždenie novinára totiž podľa Mariana K. v dnešnom svete rezonuje viac ako vražda pápeža. „Je mi úprimne ľúto, čo sa stalo Jánovi Kuciakovi a jeho priateľke,“ vyhlásil.

Právny zástupca Kuciakových rodičov Daniel Lipšic však zdôraznil, že články vykresľujú motív objednávky vraždy Kuciaka. Mariana K. podľa Lipšica motivovala „kombinácia pomsty a strachu z toho, čo ešte Ján Kuciak napíše“. Právny zástupca Zlatice Kušnírovej, matky zavraždenej Kuciakovej snúbenice, Roman Kvasnica doplnil, že Kuciak svojimi článkami nahrádzal prácu orgánov činných v trestnom konaní a v súvislosti s Marianom K. mali za následok vznik niekoľkých trestných konaní.

Väčšina Slovákov si myslí, že nový koronavírus vznikol umelo. Štvrtina by sa zaočkovať nedala
Obyvatelia Slovenska sú rozdelení v názore na to, ako vznikol nový koronavírus. Čítať ďalej
30 | 04 | 2020 | SITA


Obžalovanými v kauze vraždy Jána Kuciaka, Martiny Kušnírovej a v prípade ďalších skutkov sú podnikateľ Marian K., jeho známa Alena Zs. a bývalý policajt Tomáš Sz. Na samostatné konanie bol v prípade vraždy novinára vyčlenený bývalý vojak Miroslav M., ktorý sa priznal, že zastrelil Kuciaka, jeho snúbenicu a v roku 2016 podnikateľa Petra Molnára.

Tento obžalovaný bol 6. apríla 2020 neprávoplatne odsúdený na 23 rokov väzenia. Účasť na vražde priznal aj Zoltán Andruskó. Po dohode o vine a treste mu súd uložil trest 15 rokov väzenia. Andruskó od svojho zadržania na jeseň 2018 spolupracoval v kauze vraždy Kuciaka s vyšetrovateľmi.

Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú zastrelili 21. februára 2018 v ich dome v obci Veľká Mača v okrese Galanta. Kuciak bol investigatívnym novinárom portálu Aktuality.sk a okrem iného sa zaoberal kauzami podnikateľa Mariana K.

Kočner spáva dobre. Aký je jeho psychologický profil?
Motívom objednania vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice mohol byť podľa znalkyne pocit ohrozenia. Informácie o psychologickom posudku Mariana Kočnera, ktorý je prezentovaný aj ako dôkaz na hlavnom pojednávaní, priniesol Denník N. Čítať ďalej
30 | 04 | 2020 | Natália Sollárová