Vesmír môže mať „sever“ a „juh“, čím by sa vyvrátila Einsteinova teória gravitácie
29 | 04 | 2020 I Marek Molnár

Vedci, ktorí študujú kvázar vzdialený 13 miliárd svetelných rokov, sa domnievajú, že objavili „smer“ vesmíru, pričom ak sa nemýlia, tak vyvrátia nielen Einsteinovu teóriu gravitácie, ale aj štandardný model kozmológie, informuje portál RT.


Vesmír je riadený štyrmi základnými silami, ktoré ho spájajú: gravitácia, slabá jadrová sila, silná jadrová sila a elektromagnetizmus. Ako sa ukazuje, základná fyzikálna konštanta na meranie elektromagnetizmu medzi nabitými časticami je v skutočnosti prekvapivo nekonzistentná, aj napriek tomu, že je zodpovedná za viazanie elektrónov k jadrám vnútri atómov a tiež za to, že sa takmer všetko nerozpadlo.

Vyplýva to z najnovšej štúdie vedcov z univerzity New South Wales (UNSW) v Austrálii, ktorí použili obrázky a dáta z veľmi veľkého ďalekohľadu v Čile, aby túto silu zmerali.

Hviezda zázrakom prežila pri čiernej diere, avšak do pár biliónov rokov ju čaká smrť
Výkonný technik NASA a ESA zachytil mimoriadne zriedkavé blízke spojenie medzi obrovskou červenou hviezdou a čiernou dierou, pričom odhalil, že ju čaká smrť až za niekoľko bilión rokov, informuje portál RT. Čítať ďalej
27 | 04 | 2020 | Marek Molnár


Výsledky viedli tím k otázke, či skutočne môže existovať dokonalá rovnováha medzi týmito základnými silami, ktorá je nevyhnutná na existenciu života.

„Zdá sa, že čím ďalej sa pozeráme, tak tým elektromagnetický zväzok postupne spája všetky sily, zatiaľ čo v opačnom smere sa postupne znižuje,“ hovorí astrofyzik John Webb z UNSW a dodáva, že v iných smeroch vo vesmíre je konštanta jemnej štruktúry rovnaká, čo naznačuje určitú formu smerovania.

Nové poznatky, zkombinované s údajmi získanými zo samostatných štúdií, naznačujú variácie tejto „konštanty“, ktorá môže zlepšiť súčasné chápanie vesmíru okolo nás.

Najnovšia štúdia dokázala, že „nemožne obrovská čierna diera“ v skutočnosti neexistuje (VIDEO)
Zdá sa, že nedávna teória o „nemožne“ veľkej čiernej diere zhruba 70-krát väčšej ako Slnko, o ktorej sa hovorilo, že sídli v našej vlastnej Mliečnej dráhe, bola zvrátená, pretože tri rozdielne dokumenty potvrdili, že je to skutočne... Čítať ďalej
14 | 12 | 2019 | Marek Molnár


Inými slovami, vesmír mohol mať kedysi „sever“ a „juh“, alebo definitívne body založené na týchto variáciách elektromagnetickej konštanty.

„Zdá sa, že nová štúdia podporuje túto myšlienku, že vo vesmíre by mohol existovať smer, čo je skutočne veľmi zvláštne,“ dodal Webb, z čoho vyplýva, že vesmír nemusí byť v štatistickom zmysle skutočne rovnaký vo všetkých smeroch.

Hviezda pri dychberúcom obiehaní čiernej diery potvrdila Einsteinovu teóriu (VIDEO)
Hviezda S2, ktorá obieha okolo supermasívnej čiernej diery v strede Mliečnej dráhy, potvrdila Einsteinovu teóriu, pričom jej obiehanie je zaznamenané na dychberúcej animácii. Informuje portál RT. Čítať ďalej
17 | 04 | 2020 | Marek Molnár