Slovensko urobilo správnu vec, píšu o nás v zahraničí
29 | 04 | 2020 I Natália Sollárová

Slovensko má najmenej úmrtí na nový koronavírus na počet obyvateľov v Európe. Správu priniesol portál Bloomberg.


Zatiaľ, čo koronavírus stále zabíja v Európe tisíce ľudí denne, jedna krajina vyčnieva z pomedzi ostatných tým, že sa jej darí udržiavať nízky počet obetí. Slovensko.

Zahraničný portál píše o Slovensku ako o vnútrozemskom štáte s 5,5 miliónmi obyvateľov, ktorý zatvoril svoje školy, obchody i hranice skôr ako ktorákoľvek iná krajina po Taliansku. Politici i televízni moderátori začali nosiť rúška ešte predtým, ako to vláda nariadila.

Tieto opatrenia priniesli ovocie: Šesť týždňov po prvej zaznamenanej infekcii má Slovensko len 18 mŕtvych (aktuálne 20, pozn. red.) a nachádza sa na spodku Európskeho zoznamu úmrtí na počet obyvateľov, ktorý 26. apríla zostavila americká Univerzita Johna Hopkinsa.

„Základom je rýchlosť,“ uviedla Eva Schernhammerová, vedúca oddelenia epidemiológie Lekárskej univerzity vo Viedni. „Ideálne by bolo udržať epidémiu vo fáze, keď je možné spätne vysledovať kontakty každého nového prípadu.“ Pri hodnotení zo spätného pohľadu urobilo v tomto Slovensko podľa portálu Bloomberg správnu vec.

Podľa Slovákov zvládal koronavírus lepšie Pellegrini ako Matovič
Podľa nového prieskumu agentúry Focus si až 38 percent Slovákov myslí, že expremiér Peter Pellegrini (Smer) zvládal koronavírus lepšie ako vláda na čele s Igorom Matovičom. Čítať ďalej
26 | 04 | 2020 | Jaroslav Fabok


Šéf bratislavského regiónu, župan Juraj Droba zatvoril školy len dva dni po nahlásení prvého prípadu, o týždeň skôr ako zvyšok krajiny, pretože „mohol vidieť, čo sa dialo v Taliansku“.

Hlavný hygienik Ján Mikas zas nariadil polícii zastaviť lyžiarov vracajúcich sa z Álp a dať ich do štátnej karantény. Približne 60 ľudí bolo testovaných s pozitívnym výsledkom.

Vláda začína pomaly znovu oživovať ekonomiku ochromenú jej uzatvorením, ktoré sa ľahšie uplatňuje v menších krajinách. Vedci však varujú, že ešte nie je koniec boja.

„Ak sa trend zachová, môžeme povedať, že sme situáciu riešili ako jedna z najlepších krajín,“ povedal šéf Inštitútu zdravotnej politiky Martin Smatana. Vo väčšine slovenskej populácie sa podľa neho vírus nerozširuje.

Podľa Bloombergu má najvyššiu mieru úmrtnosti na svete rozlohou malé Belgicko.

Chronológia doterajších obetí pandémie nového koronavírusu v SR
Na Slovensku pribudli vo štvrtok (23. 4.) dve úmrtia pacientov s pozitívnym testom na nový koronavírus. Počet úmrtí pacientov s pozitívnym testom na ochorenie COVID-19 tak stúpol na 17. Čítať ďalej
24 | 04 | 2020 | TASR