Koaličný poslanec Kollár kritizuje návrh vydávať vládne noviny
29 | 04 | 2020 I TASR

Poslanec Miroslav Kollár (Za ľudí) ocenil, že programové vyhlásenie vlády (PVV) vytvára priestor na štrukturálnu reformu fungovania verejnej správy, špeciálne územnej samosprávy. Víta ambíciu podpory silných a nezávislých verejnoprávnych médií.


Na druhej strane kritizuje nápad vydávať vládne noviny, nepovažuje to za moderný nástroj demokracie. V pléne Národnej rady (NR) SR deklaroval podporu vládnemu programu. Poukázal aj na potrebu spoločenskej súdržnosti a apeloval na predstaviteľov vládnej moci, aby sa vyvarovali jej rozbíjaniu svojimi vyjadreniami.

Súčasná kríza podľa Kollára ukázala, že predstavitelia samospráv sa vedia o svojich ľudí postarať, no potrebujú viac kompetencií, právomocí a financií. Poukázal na zlyhávanie krízového riadenia na úrovni niektorých okresov. Dodal, že víta ambíciu vytvoriť ministerstvo, ktoré sa bude zaoberať aj regionálnym rozvojom. Verí, že nová regionálna politika prispeje k rozvoju vnútorného potenciálu regiónov.

Koronavírus bol vytvorený v Spojených štátoch (Vladimír Prochvatilov)
Komentár Vladimíra Prochvatilova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
29 | 04 | 2020


V súvislosti s PVV vyzdvihol oblasť kultúry a médií. Ocenil, že si vláda uvedomuje, že je čas pre vybudovanie silných a rešpektovaných médií verejnej služby. Dúfa, že sa nájdu financie na ich podporu.

Podotkol, že v minulosti sa objavili podobné ambície, no nebol k nim poskytnutý primeraný balík financií. Zdôraznil úlohu Rozhlasu a televízie Slovenska aj v boji s dezinformáciami a upozornil na riziká informačnej či hybridnej vojny. Zároveň apeloval na vládu, aby upustila od ambície vydávať vládne noviny do každej rodiny.

MIMORIADNA SPRÁVA: Andrej Danko príde o hodnosť kapitána
Minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) v stredu podpísal rozkazy, ktorými zrušil mimoriadne povýšenia politikov. Čítať ďalej
29 | 04 | 2020 | TASR


Poslankyňa Jana Žitňanská (Za ľudí) súhlasí s tým, že vládne noviny nie sú dobrý nápad. Ocenila, že v oblasti kultúry sa vládny program zaoberá problematikou ľudí so zdravotným znevýhodnením a má snahu im priblížiť kultúrne pamiatky.7

Ondrej Dostál (SaS) súhlasí s Kollárom. V súvislosti s vládnymi novinami skonštatoval, že je potrebné sa porozprávať, či je to dobrý nápad. Nevidí za tým zlý úmysel, nemyslí si však, že tento spôsob zvyšovania informovanosti verejnosti je dobrý.

Desať dôvodov, prečo bude v roku 2020 „hospodárska kríza“ neodvrátiteľná
Zlé a riskantné trendy na peňažných trhoch sa vyskytovali už dávno pred Covid-19, čo veľmi pravdepodobne prispeje k hospodárskej kríze v tvare "L". Čítať ďalej
29 | 04 | 2020 | Mário Martinka