Aplikácia na sledovanie Britov má byť kľúčovou súčasťou pri dohľade nad Covid-19
29 | 04 | 2020 I Marek Molnár

Kontroverzná aplikácia na sledovanie kontaktov bude „kľúčovou súčasťou pri dohľade nad Covid-19“, potvrdil hovorca britského premiéra Borisa Johnsona, informuje portál RT.


Aplikácia navrhnutá tak, aby upozorňovala ľudí na to, že boli v úzkom kontakte s osobou pozitívnou na Covid-19, by mohla byť k dispozícii do niekoľkých týždňov. Kampaň za ochranu súkromia však varovala, že tým verejnosť prinúti k zdieľaniu osobných údajov a informáciach o ich pohybe.

Hovorca premiéra Johnsona uviedol, že hlavným cieľom pri čakaní, kým bude aplikácia pripravená, je zabezpečenie nepretržitého sociálneho dištancovania, aby bolo možné splniť „päť skúšok“, vďaka ktorým sa zmiernia bezpečnostné opatrenia. Tieto skúšky zahŕňajú napríklad klesajúcu úmrtnosť a klesajúcu mieru infekcie.

Jeho pripomienky nadväzujú na utorkové informácie z Dolnej snemovne o právnych predpisoch, ktoré stanovujú právny základ pre spracovanie osobných údajov v aplikácii. Tieňový zástupca vedúceho snemovne Afzal Khan uviedol, že zatiaľ čo aplikácia zohrá „dôležitú úlohu“, právne predpisy by mali zabezpečiť, aby ukladala údaje decentralizovaným spôsobom.

Najvyšší izraelský súd zakázal používanie protiteroristickej technológie na sledovanie pacientov s koronavírusom
Izraelský najvyšší súd rozhodol, že domáca špionážna agentúra musí prestať sledovať pacientov s Covid-19 pomocou protiteroristickej technológie, avšak čaká sa na zákon, ktorý by tento postup legalizoval, informuje portál RT. Čítať ďalej
27 | 04 | 2020 | Marek Molnár


Generálny prokurátor Michael Ellis ubezpečil Khana, že aplikácia bude založená „iba na dobrovoľnej účasti“ a že nebude obsahovať „žiadne súkromné ​​identifikovateľné informácie“. Celý proces bude navyše „v súlade s ochranou údajov a bude existovať etická poradná rada, ktorá ho bude monitorovať,“ dodal.

Niekoľko krajín EÚ taktiež vyvíja aplikácie na sledovanie kontaktov, pričom Brusel začiatkom tohto mesiaca uviedol, že chce zaujať „spoločný prístup“ k využívaniu digitálnych technológií a údajov.

V Európe sa za posledné týždne rozbehla debata o tom, či sa pre aplikácie majú použiť centralizované alebo decentralizované riešenia. Zatiaľ čo decentralizovaný prístup by videl údaje uložené v telefóne používateľa, v centralizovanej infraštruktúre by boli údaje zasielané do centrálnej databázy, ktorú prevádzkujú verejné orgány, pričom podľa skupín pre občianske slobody hrozí riziko, že sa dostanú po štátny dohľad.

Na získavanie údajov od mobilných operátorov o občanoch je smernica, Slovensko má problém
Využívanie mobilných dát s cieľom zmapovať šírenie ochorenia COVID-19 musí byť v súlade s pravidlami Európskej únie (EÚ) na ochranu údajov a súkromia, vyhlásil tento týždeň predseda výboru pre občianske slobody. Čítať ďalej
11 | 04 | 2020 | Peter Haluza, SITA, TASR