Ako sa kradne sloboda
29 | 04 | 2020 I Arpád Németh

Vláda sa snaží Slovákom zobrať čoraz viac slobody


Snaha o obmedzenie pendlerov. Diskriminácia dôchodcov pri nákupoch. Zastrájanie sa zrušením cestovného zadarmo. Armáda nasadená do osád. To všetko sú príklady, kedy vláda vedome diskriminuje určitú časť občanov, alebo sa o to aspoň snaží. Ale je to ešte horšie.

Stále totiž trvá situácia, kedy Ministerstvo zdravotníctva SR pod vedením OĽaNO
MZ SR zdôvodňuje obmedzenie interrupcií v čase pandémie ochranou zdravia
"Tvrdenie, že ide o využívanie a neprimerané zasahovanie do sexuálnych práv žien vnímame ako závažne obvinenie bez akéhokoľvek základu," bráni sa ministerstvo zdravotníctva v reakcii na vyhlásenia ombudsmanky Márie Patakyovej. Tá požiadala ministra... Čítať ďalej
28 | 04 | 2020 | TASR
pozastavenie vykonávania interrupcií, čím neprimerane zasahuje do sexuálnych a reprodukčných práv žien. Dôležité v tomto kontexte je
Ombudsmanka žiada garanciu prístupu k interrupciám počas pandémie
Verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová žiada garanciu prístupu k interrupciám počas pandémie. Čítať ďalej
21 | 04 | 2020 | SITA
ombudsmanky Márie Patakyovej, že právo žien na bezpečný prístup k umelému prerušeniu tehotenstva vyplýva z domácej legislatívy, ako aj z medzinárodných ľudskoprávnych dohovorov.

Podľa hlavného odborníka ministerstva zdravotníctva pre gynekológiu a pôrodníctvo profesora Miroslava Borovského stále platí, že interrupcie sú neodložiteľné zákroky. Tu už nejaké jalové výhovorky na pandémiu neobstoja. Áno, plánované operácie srdca, kĺbov atď. síce stoja, ale treba si uvedomiť, že prerušenie tehotenstva je u nás možné iba do 12. týždňa tehotenstva. A čas sa zastaviť nedá.

Ak teda napríklad premiér tak silne počúva odborníkov (prof. Vladimír Krčméry, hlavný hygienik Ján Mikas), prečo nepočúva aj prof. Borovského?

Matovič popiera program vlády aj vlastné sľuby
Musíme sa zmieriť s tým, že na čele krajiny stojí iba ďalší obyčajný klamár. Čítať ďalej
26 | 04 | 2020 | Arpád Németh


Zohráva v tom snáď úlohu, že časť poslancov a členov OĽaNO je silne prokresťansky založená a tento stav im teraz výrazne vyhovuje? Bez ohľadu na možné následky typu samovraždy, psychické zrútenia, možné počatie incestom alebo znásilnením? Bez ohľadu na vyššie zmienenú legislatívu? Ženám jednoducho vzali právo rozhodovať sa a to je krádež. Krádež slobody pod rúškom rúšok. Takto to začína.

Nanešťastie ani v tomto nie sme európsky unikát. Problémy s dostupnosťou interrupcií majú aj v Nemecku, Litve či Rumunsku. Populačný fond OSN (UNFPA) navyše upozornil, že obmedzenia pohybu obyvateľstva by vzhľadom na koronavírusovú krízu mohli celosvetovo vyústiť do siedmich miliónov prípadov neželaného tehotenstva. Chceme k tomu prispieť aj my svojím dielom?

Nakoniec vláda možno od svojich „úvah“ o zavedení systému jednej zdravotnej poisťovne, dospeje až k realizácii tejto "unitarizácie". Takáto jediná štátna poisťovňa napokon možno prestane interrupcie preplácať. Bolo by to elegantné obídenie legislatívy, ktorá umelé prerušenie tehotenstva povoľuje.

Treba si dať teda pozor. Fanatici sú schopní všetkého a to aj na úkor obmedzovania slobody. No a teraz na to majú obrovský a takmer nestrážený priestor.

Môžeme dôverovať WHO, ak je prakticky kontrolovaná Gatesom?
Nakoľko môžeme v tejto tragickej kríze dôverovať konaniu Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) a veriť v jej nezávislosť, keď najväčším donorom je nadácia Billa Gatesa? Zamyslenie Paula Ebelinga priniesol portál... Čítať ďalej
26 | 04 | 2020 | Natália Sollárová