Vláda bude musieť urobiť inventúru krízy a nasmerovať krajinu k sebestačnosti, tvrdí expert na bezpečnosť
28 | 04 | 2020 I SITA

Epidémia koronavírusu zastihla štáty a ich lídrov nepripravených. V rozhovore pre agentúru SITA to povedal český bezpečnostný expert a bývalý náčelník Vojenskej spravodajskej služby ČR Andor Šándor.


Politici mali podľa neho dve možnosti ako čeliť epidémii - buď neurobiť nič a čeliť následkom alebo sa snažiť ukázať, že štát sa o ľudí postará. „Takým by som nevyčítal, že urobili aj nejaké chyby,“ dodal.

Zároveň upozornil, že vláda si teraz bude musieť urobiť inventúru krízy - čo chýbalo a čo chýba, čo sa muselo kupovať draho a čo Slovensko mohlo „mať doma“. A potom začať podporovať domáce firmy, aby sa pestovalo a vyrábalo na území SR v rozumnom pomere. Je to proces, ktorý podľa neho bude trvať roky.

Štát si podľa experta musí nastaviť mechanizmus, aby mal jasnú predstavu, kto a s čím mu môže v kríze pomôcť. „Máme u nás napríklad Hasičský záchranný zbor, ktorý rozváža rúška, ale to preboha nie je úloha hasičov,“ upozorňuje expert. Podľa neho je v krajine množstvo prepravných firiem, ktoré počas krízy nič neprepravujú a mohli by byť využité práve na to.

Ochoreniu Covid-19 podľahli ďalší dvaja pacienti
Počet úmrtí pacientov s pozitívnym testom na Covid-19 stúpol na 20. Čítať ďalej
28 | 04 | 2020 | SITA


Štát, župy a mestá by si mali urobiť predstavu o tom, kto a ako podniká na ich území, využiť skúsenosť z tejto krízy a osloviť tie firmy: Keď bude kríza, budeme od vás očakávať to a to, ste toho schopní? „Tak sa nastavuje mechanizmus. Aby štát mal predstavu, kto mu môže pomôcť a aby to nerobili len hasiči a vojaci,“ zdôraznil bezpečnostný expert.

Dôležitá je tiež komunikácia ministrov so Správou štátnych hmotných rezerv SR a jasná špecifikácia zásob, ktoré potrebujú pre prípad krízy udržiavať, pričom nestačí takto špecifikovať len zásoby ropy, ale aj zdravotníckeho materiálu a potravín a vyčleniť na to peniaze.

S prihliadnutím na „nenásytnosť“ nadnárodných koncernov je tiež podľa Šándora potrebné jasne zosumarizovať, v rámci čoho by Slovensko malo byť viac sebestačné. Aby sa o niektorých produktoch, ktoré potrebuje krajina doma, nerozhodovalo niekde inde. „Aby sme si povedali, že to nebudeme lacnejšie vyrábať v Číne, ale u nás, aj keď to bude drahšie,“ dodal. Z pohľadu krízového riadenia je podľa neho rovnako dôležitá aj potravinová sebestačnosť.

Matovič sa na pendlerov vykašľal
Niekoľko desiatok tisíc občanov ostáva v neistote, nariadenie o povinných testoch pre pendlerov zatiaľ nezrušili. Čítať ďalej
28 | 04 | 2020 | Aneta Leitmanová


„Potrebujeme mať pod väčšou kontrolou strategické komodity. Nebude to vôbec jednoduché - dostať množstvo výroby naspäť z Číny, je to veľká krajina a bude sa brániť, ale musíme to urobiť,“ uzavrel. Proces transformácie strategickej sebestačnosti v krajinách ako Česko či Slovensko odhaduje expert na niekoľko rokov.

Koronavírusová epidémia vypukla v Číne na prelome rokov a v uplynulých mesiacoch prerástla v pandémiu. Začiatok epidémie v Európe bol poznačený akútnym nedostatkom ochranných, dezinfekčných prostriedkov a lekárskych prístrojov.

Štáty ako jediné účinné opatrenie pri neznámom víruse operatívne prijímali prísne reštrikčné opatrenia, ktoré zahŕňali uzatváranie hraníc, zákaz skupinového pohybu na verejných priestranstvách, povinné nosenie ochranných prostriedkov. Väčšina európskych štátov nariadila zatvorenie výrobných a obchodných prevádzok. Mnohé opatrenia trvajú dodnes.

Obchodníci žiadajú Úrad verejného zdravotníctva o zmenu opatrení, sťažujú sa na diskrimináciu
Iniciatíva slovenských maloobchodníkov (ISM) poslala v pondelok Úradu verejného zdravotníctva SR (ÚVZ) výzvu, v ktorej upozorňuje na diskrimináciu mnohých obchodníkov pre veľkosť ich prevádzky a požaduje úrad prehodnotiť obmedzenia voči nim.... Čítať ďalej
27 | 04 | 2020 | TASR