Je pravdepodobné, že vírus sa bude každý rok vracať
28 | 04 | 2020 I Mário Martinka

Čínski vedci tvrdia, že nový koronavírus nebude vyhubený, čím sa potvrdzuje celosvetový konsenzus, že patogén sa pravdepodobne vráti vo vlnách rovnako, ako chrípka.


Je nepravdepodobné, že nový vírus zmizne tak, ako jeho bratranec SARS pred 17 rokmi, pretože infikuje niektorých ľudí bez toho, aby spôsoboval zjavné príznaky, ako je napríklad horúčka, píše bloomberg.com. Táto skupina takzvaných asymptomatických nosičov sťažuje úplné obmedzenie prenosu, pretože vírus sa môže šíriť bez toho, aby bol odhalený, uviedla skupina čínskych vedcov pre novinárov v pondelok v Pekingu.

Tí, ktorí boli infikovaní SARSom, boli vážne chorí. Akonáhle boli v karanténe, vírus sa prestal šíriť. Keď to však porovnáme so súčasnou situáciou, Čína každý deň nachádza desiatky asymptomatických prípadov koronavírusu, napriek tomu, že epidémia je pod kontrolou.

"Je veľmi pravdepodobné, že to bude epidémia, ktorá existuje s ľuďmi po dlhú dobu, stáva sa sezónnou a je udržiavaná v ľudských organizmoch," povedal Jin Qi, riaditeľ Ústavu patogénovej biológie v čínskom stredisku pre výskum v oblasti vedy čínskej Akadémií lekárskych vied.

Vedci zverejnili najvhodnejšie materiály na domácu výrobu ochranného rúška
Nosenie ochranného rúška môže byť​​ dôležitou súčasťou stratégie na zastavenie šírenia SARS-CoV-19. Vedci preto zverejnili najvhodnejšie materiály na ich domácu výrobu, informuje portál Science Alert. Čítať ďalej
28 | 04 | 2020 | Timotej Dudka


Medzi poprednými výskumníkmi a vládami na celom svete sa vytvára konsenzus, že napriek nákladným karanténam, ktoré zastavili väčšinu globálnej ekonomiky, je úplné odstránenie vírusu nepravdepodobné. Niektorí odborníci v oblasti verejného zdravia žiadajú, aby sa vírus mohol šíriť kontrolovaným spôsobom cez mladšie populácie, ako je India, zatiaľ čo krajiny ako Švédsko sa rozhodli nezúčastniť sa prísnych karanténnych opatrení.

Anthony Fauci, riaditeľ amerického Národného inštitútu pre alergie a infekčné choroby, minulý mesiac uviedol, že choroba spôsobená vírusom Covid-19 sa môže stať sezónnym ochorením. Ako dôkazy uvádza prípady, ktoré sa teraz objavujú v krajinách na južnej pologuli, práve v čase, keď tieto oblasti vstupujú do svojich zimných období.

Niektorí ľudia, vrátane prezidenta USA Donalda Trumpa, dúfajú, že šírenie vírusu sa spomalí, pretože v letných mesiacoch stúpa teplota v krajinách severnej pologule. Čínski experti v pondelok uviedli, že na to nenašli žiadne dôkazy.

"Vírus je citlivý na teplo, ale iba ak je vystavený pôsobeniu 56 stupňov Celzia po dobu 30 minút. Počasie nikdy nebude tak horúce," uviedol Wang Guiqiang, vedúci oddelenia infekčných chorôb v Pekingskej nemocnici. "Takže šanca, že na celom svete ... sa prípady v lete výrazne znížia je nízka."

Viac ako 3 milióny ľudí ochorelo a viac ako 210 000 ľudí pri globálnej pandémii zahynulo.

Obchodníci žiadajú Úrad verejného zdravotníctva o zmenu opatrení, sťažujú sa na diskrimináciu
Iniciatíva slovenských maloobchodníkov (ISM) poslala v pondelok Úradu verejného zdravotníctva SR (ÚVZ) výzvu, v ktorej upozorňuje na diskrimináciu mnohých obchodníkov pre veľkosť ich prevádzky a požaduje úrad prehodnotiť obmedzenia voči nim.... Čítať ďalej
27 | 04 | 2020 | TASR