Ľavicové skupiny vyhlásili, že hnev demonštrantov vo Francúzsku je „legitímny“
27 | 04 | 2020 I Timotej Dudka

Niekoľko ľavicových skupín vrátane politických strán a odborových zväzov podpísalo list, v ktorom vyhlásili, že hnev, ktorý v poslednom týždni spôsobil rozsiahle nepokoje vo Francúzsku, je úplne „legitímny“, informuje Breitbart.


List, ktorý je podpísaný Všeobecnou konfederáciou práce (CGT), organizáciou pre ľudské práva Spolu proti islamofóbii vo Francúzsku (CCIF), organizáciou Revolučné Feministky, Komunistickou stranou pracovníkov vo Francúzsku a mnohými ďalšími, tvrdí, že nepokoje sú výsledkom „oprávneného hnevu".

V liste uverejnenom na webovej stránke Bondy Blog, blogu vytvorenom po nepokojoch v Paríži v roku 2005, sa uvádza, že oblasti, v ktorých nepokoje vyvrcholili, sú z veľkej časti epicentrmi koronavírusu.

Migranti otočili a utekajú z Európy naspäť domov. Kvôli koronavírusu prišli o príjmy
Koronakríza spôsobila problémy aj migrantom, ktorí sa po novom vracajú do svojej vlasti. Za spiatočnú cestu však pašerákom zaplatia viac. Čítať ďalej
27 | 04 | 2020 | Jaroslav Fabok


„Rasová diskriminácia, už sama o sebe neznesiteľná, je posilnená policajnou beztrestnosťou a násilie či ponižovanie stále eskaluje. Teraz k tomu môžeme pridať diskriminačný zákaz vychádzania pre obyvateľov týchto štvrtí mesta Nice," uvádza sa v liste.

„Je potrebné dôrazne bojovať a odstraňovať nerovnosti a diskrimináciu. Zúčastníme sa iba tohto boja za rovnosť, spravodlivosť a dôstojnosť,“ dodali signatári.

Posledné nepokoje, ktoré sa šírili Francúzskom, sa začali minulý víkend a pokračovali niekoľko dní s množstvom policajných zásahov, pri ktorých boli štátne orgány napadnúté demonštrantmi v takzvaných „zraniteľných“ oblastiach po celej krajine a to aj napriek prísnym opatreniam na zastavenie ich činnosti či šírenia koronavírusu.

Česko je pripravené rokovať o presune Konevovej sochy do Ruska
Záujem o sochu a jej umiestnenie na Slovensku vyjadril aj bývalý slovenský premiér Ján Čarnogurský. Čítať ďalej
27 | 04 | 2020 | TASR