Biochemik Čekan potvrdil, že Slováci vyvinuli nové testy na COVID-19. Budú o dva týždne
27 | 04 | 2020 I Slávka Cigáňová

Biotechnologická spoločnosť MultiplexDX, známa vývojom unikátnej diagnostiky rakoviny, pracuje teraz na testoch ochorenia COVID-19. Pre Slovákov ich budú vyrábať pol milióna mesačne. Rozhovor s biochemikom Pavlom Čekanom publikovala pravda.sk.


Nápad pracovať na vývoji testov na COVID-19 mu svitol v hlave začiatkom marca, keď sa zhováral s bývalým školiteľom Thomasom Tuschlom z Rockefellerovej univerzity v New Yorku. "On sám pracuje na vývoji testu a povedal – chlapci, veď vy viete syntetizovať DNA, primery a próby, čo sú kľúčové elementy real-time RT-PCR testu na COVID-19, tak to začnite vyrábať! Vzápätí som sa stretol s Robom Mistríkom a s ďalšími ľuďmi z partnerských firiem ako Lambda Life, ProScience Tech s tým, že poďme si vyskladať testy sami. Súbežne s tým virológovia z Biomedicínskeho centra SAV (BMC SAV) začali testovať vzorky na prítomnosť COVID-19. Potrebovali primery a próby, my sme ich dodali, im to začalo lepšie fungovať. Takto sa to zbehlo v priebehu jedného týždňa. Spustila sa reťazová reakcia. Ozvala sa nám Nadácia ESET, že poskytne peniaze. Takže vieme to vyrobiť, vieme to otestovať a náš ďalší partner to dokáže validovať a na konci to vieme certifikovať."
Naša veda má väčší potenciál

Pavol Čekan je presvedčený, že v slovenskej vede sa skrýva väčší potenciál, ako si možno spoločnosť myslela. "Veď si vieme prakticky na kolene vyrobiť kompletné testovanie. Dokonca slovenskí vedci v spolupráci so slovenskou firmou AXON Neuroscience pripravujú vakcínu. Tým postupujeme do prvej ligy."

V sobotu pribudlo šesť prípadov nákazy novým koronavírusom, opäť otestovali takmer 5-tisíc vzoriek
V sobotu na Slovensku pribudlo šesť prípadov nákazy novým koronavírusom. Informuje o tom portál korona.gov.sk. Na Slovensku tak máme celkovo 1 379 pozitívne testovaných ľudí na ochorenie Covid-19. Čítať ďalej
26 | 04 | 2020 | SITA


Odborník v rozhovore pre Pravdu poznamenáva, že keď niekto chce vyrábať syntetickú DNA, potrebuje reagencie (chemické činidlo, pozn. red.) a u nás ich je dostatok. "Len to možno trvá dlhšie, keď sa dodávka z USA zdrží niekde v Paríži. No keby sme sa bavili o veľkých strojoch na diagnostiku, ako sú napríklad systémy cobas 8800, tak je jasné, že spoločnosť Roche nám ich nevedela dodať, každý si teraz chráni svoje zásoby."

Vo vlastnej réžii dokážu pracovať na vývoji kľúčových komponentov, vypestovaní enzýmov, výroby magnetických guľôčok pre izoláciu RNA. "A to je na tom krásne. Zrazu prichádzajú ďalší a ďalší vedci s vlastnými nápadmi. Spájajú sa do jednotnej platformy. Doteraz sme neboli pripravení na pandémiu, ale na ďalšiu bude slovenská veda už veľmi dobre pripravená."
Čoskoro budú testy, možno aj lepšie

Testy použiteľné v praxi by mohli byť podľa Čekana už o dva týždne. "Tá „škatuľka“ sa skladá z primerov, próbov a pozitívnych kontrol. Toto všetko vyrábame v MultiplexDX. Do škatuľky sa potom pridá ešte mastermix (zmes činidiel), ktorý sa dováža z Nemecka. No už sa vedecké skupiny obzerajú po možnostiach, ako by sme si mastermix vedeli vyrábať sami. Pre prípad, že sa prísun zastaví. Vieme pokryť prvých 100-tisíc testov, ako sme deklarovali. A budeme pokračovať ďalej. Výrobná kapacita je v našom prípade 500-tisíc testov za mesiac, možno aj viac," zdôraznil biochemik.

V rómskej osade hygienici zrušili karanténu
Hygienici zrušili v sobotu zákaz styku obyvateľov rómskej osady v Bystranoch v okrese Spišská Nová Ves s ostatným obyvateľstvom. Dôvodom je, že sa tam nevyskytol ďalší prípad ochorenia COVID-19 a deviati pozitívne testovaní sa vyliečili. Podľa... Čítať ďalej
25 | 04 | 2020 | TASR


Je presvedčený, že ich test bude rovnako dobrý, ak nie ešte lepší, ako ten, ktorý odporúča WHO. "Už teraz vieme, že budú trochu citlivejšie, no ešte prechádzame validačnou fázou a nechcel by som predbiehať. V laboratórnych podmienkach na malom počte vzoriek môžu fungovať perfektne, no keď prejdete na stovky tisíc pacientov, môžete zistiť, že fungujú inak. S istotou však môžem povedať, že tento test nebude horší, môže byť iba lepší. Test obsahuje diagnostický a referenčný gén. Diagnostický sme ponechali bez zmeny, no referenčný sme zlepšili."
Pochvala pre Slovensko

Slovensko ako také Čekan chváli za to, ako sa správa v čase pandémie koronavírusu. Nie je podľa neho náhoda, že široko-ďaleko máme najmenej nakazených a najmenej úmrtí. "Aj keď rúška neboli, ľudia si ich ušili doma. Také niečo som nikde inde okrem Islandu nevidel. Prežil som tam v roku 2008 brutálnu ekonomickú krízu. Island bol zapísaný na teroristických listinách, nebol prísun zahraničných mien, nič sa nedalo nakúpiť. Ľudia sa však zomkli, začali nakupovať iba islandské výrobky, solidarita ľudí, susedov bola vidieť všade. Keď krajina dva-tri mesiace zaznamenala obrovský výpadok zahraničného obchodu, ľudia sa zomkli a prežili to. A podobne som to vnímal, keď som videl ľudí na Slovensku s rúškami. Bolo to niečo neuveriteľné. Mali by sme si to pripomínať každý rok. Aké gesto zodpovednosti Slováci a iné národy žijúce na území Slovenska preukázali jeden voči druhému. Dokazuje, že vieme prežiť ťažké chvíle spoločne."

Slovensko teraz vidí v inom svetle. "Priznám sa, že dva-tri roky dozadu som bol veľký kritik, najmä pokiaľ ide o vedu, výskum, politiku. Teraz mám pocit, že som sa mýlil a tým ľuďom som krivdil. A je mi to ľúto. Rád by som sa ospravedlnil najmä vedcom. Vidím, ako bežia na plné obrátky, pracujú na dve zmeny, robia cez víkendy, dávajú do vývoja testov všetko," povedal biochemik Čekan pre Pravdu.

Matovič popiera program vlády aj vlastné sľuby
Musíme sa zmieriť s tým, že na čele krajiny stojí iba ďalší obyčajný klamár. Čítať ďalej
26 | 04 | 2020 | Arpád Németh