Matovič by chcel obchody nechať v nedeľu zatvorené natrvalo
26 | 04 | 2020 I Peter Haluza

Proti plánu nechať v nedeľu zatvorené obchody protestuje najmä strana SaS.


Premiér Igor Matovič by chcel, aby aby obchody zostali zatvorené v nedeľu aj po koronakríze. Brzdí v tom však postoj ďalších koaličných partnerov. "Dohoda v koalícii je taká, že je to dočasné opatrenie len počas koronakrízy, najmä pre postoj SaS," povedal šf kabinetu v diskusnej relácii Televízie Markíza Na telo.

Ako potvrdil, druhá fáza otvárania ekonomiky nebude na Slovensku skôr ako 6. mája, aj keď v posledných dňoch počet prípadov nákazy novým koronavírusom extrémne nenarástol. "Zatiaľ ideme tak, že by druhá fáza za dva týždne mohla byť na svete. Skôr ako 6. mája to určite nepríde. Nemali by sme to urýchľovať," poznamenal premiér.

V druhej fáze by sa podľa predstaveného plánu spúšťalo krátkodobé ubytovanie, avšak bez spoločného stravovania, jedlo by sa mohlo distribuovať na izbu. Izby by museli byť so sociálnym zariadením a kúpeľňou a ubytovanie by zároveň neposkytovalo iné služby. Podľa podmienok by sa mohli v tejto fáze otvárať aj kaderníctva, pedikúry a manikúry, taxi služby, detské kluby do 10 rokov, obnovili by sa bohoslužby a svadby.

Podľa agentúry TASR zároveň premiér vyzval ľudí na to, aby boli naďalej zodpovední. Obáva sa totiž, že ich postupne prestane baviť dodržiavať pravidlá a napríklad prestanú nosiť rúška alebo začnú viac cestovať. Priznal, že v takomto prípade by sa situácia "mohla vymknúť spod kontroly". Pred prípadnou druhou vlnou je podľa neho dôležité, aby boli pripravené najmä nemocnice.

Matovič: Kollár mi je bližší ako Sulík, lebo so mnou „drží basu“
Premiér v relácii Na telo pripustil, že zrušia dôchodcom vlaky zadarmo. K zatvoreným obchodom v nedeľu sa vyjadril, že by si želal, aby to tak ostalo aj naďalej. Čítať ďalej
26 | 04 | 2020 | Peter Haluza