Vláda chce obmedzovať používanie najdrobnejších mincí. Ceny nákupov by sa mali zaokrúhľovať
24 | 04 | 2020 I Jaroslav Fabok

Vláda Igora Matoviča chce otvoriť diskusiu o obmedzovaní používania jedno- a dvojcentových mincí. Opatrenie by malo pomôcť znížiť náklady bankám a firmám.


Programové vyhlásenie novej vlády počíta s možnosťou zaokrúhľovania hodnoty nákupov takým spôsobom, aby došlo k obmedzeniu obehu jedno- a dvojcentových mincí. Týždenník Trend však upresňuje, že podľa Národnej banky Slovenska (NBS) vláda nemá kompetencie na to, aby najdrobnejšie mince zrušila úplne.


O definitívnom zrušení jednocentových a dvojcentových mincí môžu rozhodnúť iba príslušné orgány Európskej únie, ktoré záväzne upravujú platnú štruktúru euromincí pre všetky krajiny eurozóny,“ dodáva pre týždenník hovorca NBS Peter Majer.


„Ako jednu z možností pre zníženie nákladov nakladania s euromincami podporujeme uvedenie zaokrúhľovania konečnej ceny nákupu na najbližší päťcent, čím by sa v praxi obmedzilo používanie týchto euromincí v obehu a tým aj ich nutnosť ich ďalšej razby,“ povedal P. Majer.




Trump navrhuje pichať ľuďom dezinfekciu do žíl a opaľovanie
Prezident Donald Trump navrhol vstreknúť ľuďom dezinfekčný prostriedok priamo do žíl alebo ultrafialové svetlo na boj s COVID-19 po tom, čo úrad ministerstva vnútornej bezpečnosti predstavil štúdie, ktoré ukazujú, že ultrafialové lúče môžu byť... Čítať ďalej
24 | 04 | 2020 | Mário Martinka

Obeh mincí v najnižšej nominálnej hodnote by sa mal obmedzovať podobným spôsobom, ako tomu bolo pri rušení mincí v hodnote desať a dvadsať halierov v období slovenskej koruny v roku 2003. Podobnú zmenu podporuje NBS aj teraz.


Týždeník Trend v tomto kontexte pripomína, že v tej dobe sa cenovky jednotlivých položiek nemenili, zaokrúhľoval sa až výsledný nákup na päťdesiat halierov. Mince s najnižšou nominálnou hodnotou totiž v praxi zvyšovali náklady na ich samotnú razbu a spracovanie.


V súčasnosti sa prejavú obdobné problémy aj pri jedno- a dvojcentových minciach. „Vzhľadom na nízku nominálnu hodnotu a náklady spojené s ich manipuláciou je ich používanie v peňažnom obehu neefektívne prakticky pre všetky subjekty hotovostného peňažného obehu,“ dopĺňa Majer. 


Platí pritom, že euromincí s najnižšou nominálnou hodnotou je v obehu najviac. Spoločný podiel jedno- a dvojcentových mincí na emisie všetkých euromincí predstavoval k 31. decembru 2019 až 63 percent, upozorňuje Trend.


AKTUALIZOVANÉ: Na východe Slovenska bolo v noci zemetrasenie
Epicentrum zemetrasenia bolo v blízkosti obce Tušická Nová Ves. Čítať ďalej
24 | 04 | 2020 | Peter Haluza