Športovci nebudú musieť mať počas športovania rúška, ich tréneri áno, informoval Husár
24 | 04 | 2020 I SITA

Športovci nebudú musieť mať počas športovania rúška, ich tréneri áno. Na cvičiskách je povolené vykonávať aj kontaktné športy, no ich tréning musí byť individuálny. Bazény zatiaľ ostávajú zatvorené.


Na tlačovej konferencii o tom informoval štátny tajomník ministerstva školstva Ivan Husár (SAS). Športoviská sa teda otvoria, budú na nich však platiť prísne pravidlá.

„Povoľuje sa použitie mestských, obecných a školských ihrísk, na 30 metrov štvorcových ihriska však môže byť skupina piatich ľudí a bude s nimi musieť byť tréner, ktorý musí mať rúško,“ uviedol štátny tajomník s tým, že v prípade väčších ihrísk je možné, aby na ňom cvičilo viacero skupín s odstupmi.

Všetci športovci musia mať vlastné fľaše a hygienické zariadenia môžu využívať iba v nevyhnutných prípadoch. Sprchy či šatne ostávajú zatvorené. Rodičia detí, taktiež aj ako diváci, majú zakázaný vstup.

Ekonomika by sa mohla otvárať v každom okrese inak
Ak by sa niektorému okresu z hľadiska počtu nových nakazených ľudí nedarilo, tak by prevádzky podľa Matoviča v tomto okrese zostali zatvorené. Čítať ďalej
24 | 04 | 2020 | SITA


Konať sa môže tiež tréning kontaktných športov, no jeho forma musí byť individuálna. Znamená to, že napríklad pri karate alebo jude nesmú športovci trénovať medzi sebou, ale napríklad s figurínami. Tréneri sú tiež povinní viesť evidenciu o dochádzke, a to z dôvodu, aby v prípade vyskytnutia sa koronavírusu bolo jednoduchšie obmedziť okruh nakazených.

Kontrolu nad tým, či sú tieto pravidlá dodržiavané, má vykonávať zriaďovateľ takéhoto ihriska. V prípade plaveckých športov čaká ministerstvo na odpovede od Úradu verejného zdravotníctva.

Tajomník však uviedol, že v prípade vnútorných bazénov ide o problém, pretože uzavreté musia byť spoločné priestory, akými sú napríklad aj šatne. Otvorenie vonkajších bazénov si však vie predstaviť, sprístupnená pre tréningy by mohla byť napríklad každá druhá dráha plaveckého bazénu.

Ministerstvo hospodárstva je pripravené v prípade zhoršenia situácie zasiahnuť aj v oblasti dodávok energií a ochrániť odberateľov
Zástupcovia dodávateľov, distribútorov a ďalších aktérov na energetickom sa snažia vychádzať v ústrety odberateľom, ktorí požiadajú o úpravu zálohových platieb alebo o splátkový kalendár. Čítať ďalej
24 | 04 | 2020 | SITA