MIMORIADNE: Matovič ustúpil tlaku, seniori budú môcť chodiť nakupovať aj mimo vyhradených hodín

Aj napriek zmene nariadenia Úrad verejného zdravotníctva naďalej vyzýva seniorov, aby obchody nenavštevovali a zabezpečili si nákupy inak.


Prevádzky budú môcť obsluhovať seniorov aj mimo vyhradeného času cez pracovné dni od 9.00 h do 11.00 h. Keďže hlavný hygienik prijal množstvo podnetov k opatreniu na ochranu pred novým koronavírusom, najmä zo strany pracujúcich seniorov, rozhodol sa ho prehodnotiť.

"Dôrazne však vyzývame seniorov, aby využívali vyhradený nákupný čas vždy, keď je to možné, a mimo tohto času, ak to nie je nevyhnutné, obchody nenavštevovali, respektíve aby požiadali o nákup príbuzných, známych, susedov alebo aby využili v danej oblasti ponúkané služby samospráv," uvádza Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. Zdôrazňuje to pre ochranu zdravia seniorov, ktorým môže ochorenie COVID-19 spôsobiť vážne až život ohrozujúce stavy.

Ekonomika by sa mohla otvárať v každom okrese inak
Ak by sa niektorému okresu z hľadiska počtu nových nakazených ľudí nedarilo, tak by prevádzky podľa Matoviča v tomto okrese zostali zatvorené. Čítať ďalej
24 | 04 | 2020 | SITA


Aktuálne platný vyhradený nákupný čas pre seniorov nad 65 rokov bol podľa neho stanovený aj vzhľadom na postupné uvoľňovanie činnosti prevádzok. Predpokladá sa totiž zvýšený pohyb ľudí na verejnosti, čo pre seniorov predstavuje vážne riziko.

"Seniori sa pred 9.00 h napríklad pri ceste na nákup alebo v obchodoch stretávajú s ľuďmi idúcimi do práce. Pokiaľ ide o skrátenie nákupného času do 11.00 h v pracovných dňoch a zrušenie vyhradeného času v sobotu, reflektovalo sa aj na potreby z praxe, aby v ostatných nákupných hodinách nedochádzalo k neprimeranej koncentrácii osôb pod 65 rokov. Najmä v rámci obedných prestávok počas pracovných dní," popisuje hovorkyňa ÚVZ SR Daša Račková dôvod zavedenia opatrenia.

V prípade soboty podľa nej úrad zohľadnil, že otváracie hodiny prevádzok sú skrátené a niektoré skupiny pracujúcich ľudí si potrebujú nakúpiť v tomto čase.

Vláda chce obmedzovať používanie najdrobnejších mincí. Ceny nákupov by sa mali zaokrúhľovať
Vláda Igora Matoviča chce otvoriť diskusiu o obmedzovaní používania jedno- a dvojcentových mincí. Opatrenie by malo pomôcť znížiť náklady bankám a firmám. Čítať ďalej
24 | 04 | 2020 | Jaroslav Fabok