Irán sa vyhráža Trumpovi
24 | 04 | 2020 I Mário Martinka

Líder iránskej revolučnej gardy varoval, že nariadil svojim silám, aby sa zamerali na americké námorníctvo po tom, ako sa v predchádzajúci deň prezident Donald Trump na twitteri vyhrážal potopením iránskych plavidiel.


Irán si zavolal švajčiarskeho veľvyslanca, ktorý sa stará o záujmy Ameriky a sťažoval sa na hrozbu Trumpa, ktorá prichádza uprostred vzrastajúceho napätia medzi týmito krajinami, píše abcnews.go.com.

I keď koronavírusová pandémia dočasne pozastavila toto napätie, Irán sa stále snaží zabrániť politike maximálneho tlaku ktorú vyvíja Trumpova administratíva ako vojensky tak aj diplomaticky. Armáda v stredu vypustila prvý iránsky vojenský satelit čím odhalila svoj tajný vesmírny program.

Generál Hossein Salami vo štvrtok v rozhovore pre štátnu televíziu varoval, že jeho sily „odpovedajú na každú akciu rozhodným, účinným a rýchlym protiopatrením“. "Naše námorné jednotky na mori dostali rozkaz, že ak akékoľvek vojnové lode alebo vojenské jednotky z námorných síl americkej teroristickej armády chcú ohroziť naše obchodné plavidlá alebo naše bojové lode, musia sa zamerať na tieto (americké) vojnové lode alebo námorné jednotky," uviedol Salami.

Najnovší spor prichádza po tom, čo americké námorníctvo minulý týždeň uviedlo, že 11 námorných člnov gardy uskutočnilo „nebezpečné a obťažujúce prístupy“ k plavidlám amerického námorníctva a pobrežnej stráže v Perzskom zálive. Američania uviedli, že ako varovanie použili množstvo opatrení a prostriedkov po ktorých nakoniec člny odišli.

Iránske námorníctvo zadržalo Hongkongský tanker
Ozbrojení muži sa nalodili na tanker a presmerovali ho do iránskych vôd Čítať ďalej
15 | 04 | 2020 | Mário Martinka


Irán sa už dlhé roky stretáva v napätých situáciách na mori s námorníctvom USA v Perzskom zálive a pri Hormuzskom prielive, cez ktorý prechádza 20% všetkej ropy. USA hliadkujú v tejto oblasti za účelom ochrany svetovej lodnej dopravy už desaťročia.

Trump v stredu, zatiaľ čo čelí upadajúcemu globálnemu trhu s energiou, pandémii koronavírusu a uprostred jeho predvolebnej kampane, vydal varovanie pre Irán v ktorom povedal, že nariadil námorníctvu, aby „zničili  všetky iránske lode, ak budú obťažovať naše lode na mori."

"Nechceme, aby ich člny obkľúčili naše lode a cestovali okolo našich lodí a mali z toho zábavu," povedal Trump novinárom stredu v Bielom dome. "Nebudeme to akceptovať." ... Potopia ich.“

Medzinárodná krízová skupina, ktorá zaznamenala napätie, vyzvala obe krajiny, aby vytvorili horúcu linku na odstránenie konfliktu s cieľom vyhnúť sa možnej vojenskej konfrontácii. "Ak by nedošlo k významnému diplomatickému prelomu, mohol by nepriamy vojenský komunikačný kanál nejakým spôsobom prispieť k tomu, aby aspoň zabezpečil, že jediný incident nevyvolá širší požiar," uviedla vo štvrtkovej správe.

Výbor Senátu zistil, že Rusko vo voľbách v roku 2016 pomáhalo Trumpovi
Spravodajský výbor Senátu (ICA) pod vedením republikánov poskytol podporu spravodajskej komunite v správe, v ktorej sa uvádza, že Rusko v prezidentských voľbách v USA v roku 2016 pomohlo prezidentovi Donaldovi Trumpovi. Čítať ďalej
22 | 04 | 2020 | Mário Martinka


Irán v minulosti odmietol myšlienku horúcej linky. Armáda prekvapila tým, že v stredu vyslala satelit do vesmíru z predtým nepoužívaného štartovacieho zariadenia. Aj keď Irán zdôrazňuje, že jeho program je mierový, západné krajiny sa obávajú, že takýto program pomôže Iránu vybudovať medzikontinentálne balistické strely.

Štátna televízia vo štvrtok uviedla, že Irán prijal signály zo satelitu. Hoci americkí predstavitelia neuznali, že satelit dosiahol obežnú dráhu, údaje z americkej armády naznačovali, že satelit „Noor“ alebo „Svetlo“ teraz obieha okolo Zeme.

Uzi Rubin, člen Inštitútu pre stratégiu a bezpečnosť v Jeruzaleme a zakladateľ izraelského programu protiraketovej obrany, uviedol, že spustenie programu ukázalo, že armáda má „ďalší zisk v zápase o moc a budovaní vlastného štátu v štáte“.

"Samotný akt vypustenia vojenského satelitu uprostred krízy koronavírusu, ktorý ovplyvňuje aj Irán, je prejavom sebavedomia a vytrvalosti..." uviedol Rubin.

Francúzsko vo štvrtok vyhlásilo, že dôrazne odsudzuje tento vzlet a vyzvalo Teherán, aby „okamžite zastavil akúkoľvek činnosť súvisiacu s vývojom balistických rakiet určených na prepravu jadrových zbraní vrátane vesmírnych nosičov“.

„Vzhľadom na to, že technológia používaná na vypúšťanie do vesmíru je veľmi podobná technológii používanej na odpálenie balistických rakiet, toto spustenie priamo prispieva k mimoriadne znepokojujúcemu pokroku, ktorý Irán dosiahol v rámci svojho programu balistických rakiet,“ uviedlo Francúzsko.

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Mária Zakharová medzitým odmietla tvrdenia, že vystrelenie rakety porušilo rezolúciu Bezpečnostnej rady Spojených národov o Iráne, pričom poznamenala, že Irán má právo na mierový rozvoj svojho vesmírneho programu. Neskôr vo štvrtok iránsky generál Amir Ali Hajizadeh, vedúci divízie letectva armády, informoval štátnu televíziu, že pozemné stanice v Iráne komunikujú so satelitom.

Spojené kráľovstvo začína vo štvrtok testovať vakcínu na ľuďoch
Spojené kráľovstvo začne vo štvrtok testovať vakcínu proti koronavírusu na ľuďoch. Uviedol to minister zdravotníctva Matt Hancock. Tvrdil, že vládna stratégia boja proti tejto chorobe bola úspešná. Čítať ďalej
22 | 04 | 2020 | Mário Martinka