Vláda v programovom vyhlásení vlády zvažuje zúženie právomoci generálneho prokurátora vo vyšetrovaní
23 | 04 | 2020 I TASR

Vláda Igora Matoviča (OĽaNO) vo svojom programovom vyhlásení zvažuje zúženie právomoci generálneho prokurátora vo vyšetrovaní. Chce preto meniť Trestný poriadok, ktorý v súčasnosti umožňuje generálnemu prokurátorovi zrušiť právoplatné rozhodnutia v prípravnom konaní.


Kabinet avizuje, že bude dôsledne trvať na dodržiavaní zákazu negatívnych pokynov. Mimoriadny opravný prostriedok generálneho prokurátora oprávňuje vstúpiť do vyšetrovania konkrétneho prípadu možnosťou zrušiť právoplatné rozhodnutie prokurátora alebo policajta.

Diať sa tak môže aj vtedy, ak nadobudne dojem, že bol právoplatným rozhodnutím počas vyšetrovania porušený zákon. Proti takémuto rozhodnutiu neexistuje opravný prostriedok.

Ochoreniu COVID-19 podľahla ďalšia osoba, SR tak eviduje 15 úmrtí
Počas stredy (22. 4.) pribudlo na Slovensku 81 prípadov nákazy novým koronavírusom. Čítať ďalej
23 | 04 | 2020 | TASR


TASR sa s otázkami vzhľadom na programové vyhlásenie v otázkach prokuratúry obrátila aj na Generálnu prokuratúru (GP) SR. Hovorkyňa Andrea Predajňová odpovedala s tým, že programové vyhlásenie je politický dokument, a preto naň nebudú reagovať.

Možnosť generálneho prokurátora zrušiť obvinenie mal zaviesť podľa Nadácie Zastavme korupciu príkazom niekdajší prvý námestník GP SR Ladislav Tichý. Urobiť tak mal po novele z čias vlády Ivety Radičovej, ktorá zakazovala tzv. negatívne pokyny, ktoré dovtedy umožňovali vydať príkaz na nepodanie obžaloby.

Možnosti generálneho prokurátora pri mimoriadnom opravnom prostriedku vníma nadácia za problematické najmä pri korupčných kauzách, ktoré takto môžu byť zmarené, pretože môže aj znefunkčniť dôkazy, akými sú napríklad odpočúvania.

NAKA zadržala známeho finančníka zo Slávie Capital
Policajti z Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) zaistili v rámci akcie Dobytkár ďalšiu osobu dôvodne podozrivú zo spáchania korupčnej trestnej činnosti. Čítať ďalej
23 | 04 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR