Sudca ŠTS rozhodol, že bývalý šéf Správy štátnych hmotných rezerv Kajetán K. ide do väzby
23 | 04 | 2020 I TASR/SITA

Bývalého predsedu Správy štátnych hmotných rezerv (SŠHR) SR Kajetána K. budú stíhať väzobne.


Rozhodol o tom vo štvrtok sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS), pracovisko Banská Bystrica.

Kajetána K., sudcu s prerušeným výkonom funkcie od roku 2012, prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) obvinil z prijímania úplatku a legalizácie príjmu z trestnej činnosti.

Dôvodom väzobného stíhania je obava z možného ovplyvňovania svedkov. Ako ďalej agentúru SITA informovala hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková, rozhodnutie nie je právoplatné, obvinený proti nemu podal sťažnosť, o ktorej rozhodne Najvyšší súd SR.

Ústavný súd súhlasil s väzbou pre obvineného bývalého šéfa Správy štátnych hmotných rezerv Kajetána K.
Ústavný súd (ÚS) SR v stredu súhlasil so vzatím do väzby bývalého predsedu Správy štátnych hmotných rezerv (SŠHR) SR Kajetána K. Čítať ďalej
22 | 04 | 2020 | TASR/SITA


Sudca pre prípravné konanie skonštatoval, že v tomto štádiu konania nie je preukázané, ani vo forme dôvodného podozrenia, že by sa obvinený Kajetán K. dopustil korupčného konania.

„Dôvodom väzby, ako aj trestného stíhania, je výlučne tá skutočnosť, že na jeho žiadosť iná osoba pozmenila zmluvu o pôžičke staršieho dáta z roku 2016,“ dodala hovorkyňa.

Polícia v rámci vyšetrovania prípadu s krycím názvom „Rezervy" vzniesla v utorok 21. apríla obvinenia voči bývalému šéfovi SŠHR SR za obzvlášť závažný zločin prijímania úplatku a za obzvlášť závažný zločin legalizácie príjmu z trestnej činnosti. Vzhľadom na to, že Kajetán K. je sudcom s prerušeným výkonom funkcie, rozhodoval o súhlase s väzbou Ústavný súd SR v Košiciach.

Slavia Capital sa dištancuje od Martina K. aj PPA, dotácie nikdy nežiadala
Investičná skupina Slavia Capital odmieta, že by mala vzťah s Pôdohospodárskou platobnou agentúrou (PPA). Rovnako popiera, že by v minulosti žiadala o eurofondy alebo dotácie. Čítať ďalej
23 | 04 | 2020 | TASR


Ten v stredu 22. apríla dal súhlas na jeho vzatie do väzby a následne Úrad špeciálnej prokuratúry doručil sudcovi pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu Banská Bystrica návrh na vzatie obvineného do väzby.

Kajetán K. ešte v druhej polovici marca v súvislosti s uzatvorenými zmluvami na dodávku zdravotníckych pomôcok vypovedal na NAKA. Zároveň odmietol obviňovanie z korupčného správania v súvislosti s nákupom rýchlotestov na koronavírus aj s nákupom dvoch bytov v centre Bratislavy jeho synom.

Správa bola aktualizovaná dňa 23.04.2020 o 20:15.

NAKA obvinila bývalého šéfa Pôdohospodárskej platobnej agentúry a finančníka z korupcie, chcú pre nich väzbu
Bývalý riaditeľ Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA) Juraj K. a finančník zo skupiny Slavia Capital Martin K. sú obvinení zo zločinov prijímania úplatku v súvislosti s udeľovaním dotácií PPA. Úplatky mali dosiahnuť takmer milión eur. Polícia o... Čítať ďalej
23 | 04 | 2020 | TASR