Prácu z domu ponúkajú firmy v pracovných inzerátoch čoraz častejšie
23 | 04 | 2020 I SITA

Mimoriadna situácia ovplyvňuje aj pracovné ponuky. Zamestnávatelia čoraz častejšie spomínajú aj možnosť pracovať z domu. Analýza portálov Profesia.sk a Platy.sk poukazuje na to, že pandémia môže tento benefit výrazne rozšíriť.


Od 1. do 19. apríla bola práca z domu zmienená v 719 pracovných inzerátoch. Zmienku o homeoffice na pracovnom portáli Profesia.sk aktuálne obsahuje 16 percent ponúk. V januári či februári tohto roka išlo o zhruba 9 percent pracovných ponúk.

Zmienka o práci z domu bola v období od 1. marca do 19. apríla najčastejšie v ponukách na pozície programátor, administratívny pracovník a IT konzultant. V TOP 10 sú pozície v informačných technológiách, administratíve a financiách a účtovníctve.

NAKA zadržala známeho finančníka zo Slávie Capital
Policajti z Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) zaistili v rámci akcie Dobytkár ďalšiu osobu dôvodne podozrivú zo spáchania korupčnej trestnej činnosti. Čítať ďalej
23 | 04 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


"Podľa nášho zverejneného prieskumu pracuje aktuálne z domu takmer polovica zamestnancov. Môžeme tak sledovať, že homeoffice bol nariadený aj vo firmách, ktoré s ním predtým nemali skúsenosti a neponúkali ho ako zamestnanecký benefit," uviedla spoločnosť Profesia v tlačovej správe.

Analýza portálu Platy.sk ukazuje, že možnosť pracovať pár dní v mesiaci z domu je pomerne obľúbený benefit a v roku 2020 ho má k dispozícii viac ako 22 percent zamestnancov. "Pri pohľade na údaje z minulých rokov môžeme vidieť, že počet ľudí, ktorí môžu pracovať z domu, každý rok stúpa. Po ukončení mimoriadnej situácie je pravdepodobné, že rozširovanie tohto benefitu sa môže ešte urýchliť," tvrdi firma Profesia.

Pracovný portál Profesia.sk eviduje od zamestnávateľov aj ponuky práce, pri ktorých sa vôbec nevyžaduje príchod na pracovisko. Na Slovensku je však takýto pracovný pomer veľmi zriedkavý a nezmenila to ani mimoriadna situácia. "Od 1. do 19. apríla sme zaznamenali 26 takýchto pracovných inzerátov, čo z celkovej ponuky nepredstavuje ani jedno percento," uvádza sa v tlačovej správe.

Ústavný súd súhlasil s väzbou pre obvineného bývalého šéfa Správy štátnych hmotných rezerv Kajetána K.
Ústavný súd (ÚS) SR v stredu súhlasil so vzatím do väzby bývalého predsedu Správy štátnych hmotných rezerv (SŠHR) SR Kajetána K. Čítať ďalej
22 | 04 | 2020 | TASR/SITA